100 млн. лева за Кърджали от План за градско възстановяване

Интегрираният план за градско възстановяване и развитие на Кърджали за периода 2014-2020 г. е готов, мина през обществено обсъждане и на предстоящата утре сесия на Общинския съвет ще бъде основна точка от дневния ред, предаде кореспондентът на БГНЕС.
Общината трябва да е в състояние да съфинансира с 5% всички проекти от плана, 15% се очаква да се осигуряват от държавния бюджет, а останалите средства – от ОП "Регионално развитие". Проектите, заложени в интегрирания план, обхващат три градски зони – от жп гарата до ОЦК, почти целия център на града и квартал "Възрожденци", който е на дясното крайбрежие на река Арда.
Предвидено е възстановяване на парковете "Горубсо" и "Простор", на детската железница, изграждане на нови детски градини и площадки, игрища, обновяване на тротоари, освежаващи ремонти на административни сгради. Доизграждането на новия парк по левия бряг на Арда "Арпезос", строителство на нов мост за пешеходци и автомобили от пазара на производителите до отсрещния квартал "Възрожденци", въвеждане на енергоспестяващо улично осветление, както и основни ремонти на два стадиона, на закрития басейн в комплекс "Арпезос", на спортната площадка "Спартак", тези проекти за облика на централната част също са включени в интегрирания план.
"В този план изобщо не са обхванати другите квартали на Кърджали, в които нуждата от ремонти и обновяване е очевадна. Очаквам тежък дебат за това на сесията, групата ни ще присъства в залата", коментира общинският лидер на ГЕРБ Илия Илиев. Той отхвърли слуховете, че съветниците му ще бойкотират сесията. 
Председателят на групата на БСП Милан Миланов заяви, че интегрираният план е от особена важност за Кърджали и той ще намери категорична подкрепа утре. Всеки нормален човек би подкрепил възможността 100 млн. лева да бъдат инвестирани в новия облик на града в рамките на 6 години, посочи той.

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини