Симеон Сакскобургготски изкачва Перперикон

Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита пристигат утре на Перперикон. Те ще бъдат посрещнати в тронната зала на Двореца светилище със специална церемония, съобщи за Дарик ръководителят на археологическите разкопки на скалния град, археологът Николай Овчаров. По думите му гостите ще бъдат придружавани от група гръцки археолози.

Перперикон е първата стъпка от археологическия маршрут, който царското семейство ще извърви в продължение на 5 дни. Пътешествието включва най-големите обекти по българските земи, свързани с тракийската култура и изкуство.

А това са Археологическия музей в София и криптата под църквата „Света София", Перперикон, Татул, музея в Кърджали, храма „Успение Богородично" в кв. „Гледка". Групата ще посети и светилище на персийския бог Митра в Родопите, край гръцкия град Термес, после ще се насочи към Свиленград и крепостта Мезек. Маршрутът преминава също през Долината на тракийските царе, Старосел, Хисаря и Казанлък. Последната спирка на петдневната царска обиколка е Царевец и целия исторически комплекс на Велико Търново.

Източник: дарик

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини