Валя Балканска изпраща на старта маратонците в „Персенк ултра“

50 са записалите се до момента за участие в маратона „Персенк ултра“. Заявки за участие ще се приемат до крайния срок - 31 август, или до запълване на определената бройка състезатели - 100. Това съобщиха днес пред медиите организаторите от Сдружение „Български ултрамаратони“ и Община Асеновград.

Ултрамаратонът ще се проведе на 14 и 15 септември. Начолото и финишът му ще са в Асеновград. Стартът ще бъде даден в 00.00 часа на 13-и срещу 14-и в центъра на града. Минути преди това участниците и публиката ще бъдат поздравени с песен от Валя Балканска.

Всеки един от маратонците ще има на разположение 30 часа, за да завърши това трудно, но забележително 120-километрово трасе. Благодарение на доброволци в помощ на участниците ще има 10 подкрепителни пункта, разположени на равни интервали, където те ще могат да се подкрепят с вода, сокове, плодове, да им бъдат направени масажи.

Маршрутът е специално подбран, така че да минава покрай местности, свързани с историята на България - Асенова крепост, стария римски път, автентични български села, Чудните мостове, връх Персенк.

„Персенк ултра“ е планинско състезание с висока степен на трудност (общата денивелация е около 5200 м) и разнообразни метеорологични условия (поне една нощ и ден), което изисква издръжливост, отлична физическа и психическа подготовка, правилна екипировка, силна воля и висок дух.

Освен основното мегасъстезание ще се проведат и още няколко съпътстващи инициативи - полумаратон (21 км), състезания за деца (трасетата са между 400 м и 2 км, според възрастта им) и за хора в неравностойно положение (с трасета изцяло съобразени с техните специфичности).

Класирането е индивидуално и по възрастови групи, като победителите ще получат предметни награди. Всички участници, завършили в контролното време, ще получат символична награда.

„Персенк ултра“ се организира под патронажа на кмета на Асеновград д-р Емил Караиванов. Медиен партньор е National Geographic Channel.

Регистрацията за участие става единствено онлайн ТУК.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини