Камери ще следят трафика на ГКПП Капъкуле

Движението на пътникопотока на най-големия граничен контролно-пропускателен пункт на Турция Капъкуле ще се наблюдава на живо с камери. Камерите са инсталирани на четири места - на  входа и изходите на пункта и на митническата територия. Камерите  ще актуализират на всеки 5 секунди състоянието на трафика, а пътниците чрез интернет или мобилни телефони ще имат възможност да виждат какво е натоварването на пункта и да се насочват и към другите ГКПП.

Това заяви директорът на областната дирекция за митници и  търговия "Тракия" Мюслюм Ялчън, предаде БТА.

Камерната система ще спомогне за облекчаване на трафика на Капъкуле, който през летните месеци е силно натоварен, допълни турският митнически директор. Според натоварването пътниците ще може своевременно да се прехвърлят към другите ГКПП - на българо-турската граница Хамзабейли или Дерекьой, а също Ипсала или Пазаркуле на турско-гръцката граница.

Според турските власти причината за задръстването на ГКПП Капъкуле е, че в един момент на границата се натрупват много коли, тъй като пътуват на групи. Освен това болшинството предпочитат да влизат през Капъкуле, докато на другите пунктове почти няма коли.

През миналата година на Капъкуле започна прилагането на т.нар. червена линия. Колите, чиито документи не са в изправност, се изпращат на червената линия, за да не задръстват излишно потока на пероните и бързо да преминават колите, коитоса с редовни документи. Тази система ще се прилага и през тази
година.

Междувременно започнаха масовите пътувания на турските граждани от европейските държави за ваканцията в Турция. Една голяма част от маршрута преминава през България. Засега няма натоварване на ГКПП, но от понеделник се очакват натоварвания.

Турските власти предупредиха, че в България е задължително да се кара на фарове. И ако водачите не се съобразяват с това, може да бъдат глобявани. Освен това властите предупреждават турските граждани, че в България се заплаща пътна такса и онези, които не са платили, може да бъдат глобявани.

Според турските власти реконструкцията на Капитан Андреево ще улесни значително турските пътници, най-вече при излизане в чужбина. "Българските власти ни уведомиха, че ще разширят пероните на Капитан Андреево и територията на митническия плац. Смятаме, че това ще сведе до минимум оплакванията, които сме имали в  миналото", заяви Мюслюм Ялчън.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини