Представиха половин вековния творчески път на Хафизе Гюн в Ардино

Община Ардино и читалище „Родопска искра” организираха вълнуваща среща в четвъртък посветена на 50-годишния творчески път на талантливата актриса, певица и поетеса Хафизе Бейсим Гюн. Културната проява премина при засилен интерес в залата на общинската администрация. Сред официалните гости бяха омбудсманът на Кърджали Хакиф Емин, общинското ръководство начело с кмета Ресми Мурад, председателят на общинския съвет Сезгин Байрам, почетният гражданин на Ардино Решат Айдън. Тук бяха още председателят на Сдружението за култура и сътрудничество „Егридерелилер” (Aрдинци) в Бурса Ахмед Кахраман, председателят на сдружението на учителите в Гърция Сами Тораман, директорът на Бурсенския симфоничен оркестър Мелтун Кадъоглу, родом от Светулка. Специални гости на празника бяха ръководството на Сдружението за приятелство и културен обмен в Смолян и учениците от театралната трупа на Професионална гимназия „Хр.Смирненски” с ръководител Озан Муталибов.

Събитието започна с пулярната турска народна песен „Джеррах паша”, изпълнена от младата и талантлива солистка Хюрю Тополова. С мултимедийна презентация бе представен артистичния живот на Хафизе Гюн.

Поетесата прочете свои стихотворения, сред които и „Корените ми” написано преди няколко дни в Ардино. Изпя на почитателите си няколко песни от далечното минало и показа, че все още има невероятен глас.

За творческия път на певицата от Държавния турски театър в Разград до Радио София разказа Шевкие Чакър, редактор в Програмите на турски език в Радио България на БНР. Шевкие Чакър представи красотата на песните изпълнявани от Хафизе Гюн през 70-те години на миналия век. Тя заяви, че нейните песни носещи дъха на Родопите, страстта на Черно море и лудостта на Делиормана (Лудогорието) все още са най-желаните и обичани от слушателите на Радио София.

Приветствие към поетесата и участниците в срещата поднесе кметът Ресми Мурад. Той благодари на поетесата, че е избрала да чества 50-годишния си юбилей в Ардино. „Горди сме, че сме ардинчани. От тук са излезли много известни личности, творци и интелектуалци”, заяви Ресми Мурад. Той подари на поетесата уникална картина с борови клонки, изобразяваща един от символите на Ардино – Орловите скали. „Това да е спомен за вашия половин вековен творчески юбилей от всички присъстващи и цялата ардинска общественост. Нека този творчески път да продължи, да сте жива и здрава, и още дълги години да радвате своите почитатели”, заяви градоначалникът по време на връчването.

По повод събитието бе получен и поздравителен адрес от бившия консул на Република България в Бурса Евгени Василев. „Честит юбилей! Да си жива и здрава, още дълги години да ни радваш”, се казва в него.

Секретарят на читалище „Родопска искра” Леман Кочева заяви, че не всяко духовно средище има честта да бъде домакин на творческа вечер на такава колоритна личност като Хафизе Гюн.

Хафизе Гюн изказа сърдечните си благодарности към организаторите на събитието за това, че е удостоена с вълнението, което не всеки творец може да изживее. „Пожеланието ми е всеки един творец да бъде жив и здрав, за да изпита тази емоция. Човек веднъж се ражда и веднъж изпитва в живота си такова вълнение”, заяви развълнуваната Хафизе Гюн. Авторката получи много подаръци и красиви букети с цветя. В края на срещата раздаде и автографи на всички, които бяха проявили интерес и закупили нейни книги.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини