Фестивали,о,фестивали...

Калин Сърменов-Милото

Два фестивала, организирани с европейски пари, се състезаваха за публика в два последователни дни в Кърджали. На 28 юни завърши двугодишният проект „Мостът – кръстопът на култури” с т.нар. уикенд фестивал „Мостът...” (състоял се като за последно в петък, делничен ден!), а на 29 юни, събота, Областната администрация организира първия фестивал на съвременното изкуство по оперативна програма за Европейско териториално сътрудничество „Гърция-България 2007-2013”. В отпечатаните предварително програми „Мостът...” също трябваше да се състои на 29 юни, събота, но в последния момент нещо явно е преобърнало събитията в полза на делника... Впрочем във въпросния петък по новия мост към „Възрожденци” едва ли минаха повече от 70 човека, които се събраха по-скоро към края на деня да послушат Дичо, който обаче ги поздрави от евтината сцена с възгласа „Много сте яки, здравейте Разград!”

Справка във фейсбук страницата на „Мостът...” показва, че за две години неговата активност се е харесала на общо 90 човека. Само за 7 дни страницата на „Фестивал на съвременното изкуство гр. Кърджали” е харесана от 278 души. Колкото и маловажен, това е също показател за популярността на събитията, които се борят общо взето за едни и същи публики в града. На фона обаче на областния фестивал на съвременното изкуство лъсна окончателно безвкусицата, неуважението и неразбирането на местния контекст от страна на Милото и компания от софийски играчи, които усвоиха за две години почти половин милион лева, без капка понятие за това какво е съвременно изкуство и какво е Кърджали. Под покровителството на правителството на Бойко Борисов, освен, че похарчи парите за културни иновации на Община Кърджали, през 2012 г. актьорът от хитовия български сериал "Седем часа разлика" Калин Сърменов стана посланик и ...на тиквата. Неговата рекламна агенция спечели още една обществена поръчка по програмата за културни иновации – за промотиране на празника на тиквата в Севлиево. Проектът "Добре дошли в Севлиево – столица на тиквата" е получил финансовата помощ по ОП "Регионално развитие" на стойност 515 878 лв.

От сцената на Сатиричния театър през април т.г. Милото скандализира присъстващите, като превърна във фарс опита за атентат срещу Ахмед Доган. Докато съобщаваше името на поредния носител на наградата "Златен Кукерикон" на Сатирата, на сцената на Сатиричния театър изскочи въоръжен мъж. С вик "Демесе и за младите актьори" той насочи към Калин Сърменов (който по съвместителство е и директор, освен собственик на рекламната агенция „Златен век”) пистолет. Гласът на Сърменов, кален да гледа в дулото на всякакви оръжия в ролята на печения мафиот Милото, дори не трепна. За обезвреждането на „атентатора” се погрижиха група младежи с препаски и кожи като първобитни хора.

След това Сърменов се кандидатира и за депутат от партията на Божидар Томалевски, разследван за измами и с няколко висящи дела – „Другата България”, но за щастие нито той, нито тази партия се добраха до парламента.

С какво все пак Милото успя да надвие културния мениджмънт на Община Кърджали през двете години, през които едва ли е работил повече от 20 работни дни за почти половин милион, за да организира събития, които със същия успех може да организира всеки мол за десетки пъти по-малко пари. Вероятно предстои да разберем.

Радостина Алексиева

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини