Депутати разясниха новостите в пенсионната реформа и образованието

Среща с депутатите от БСП Жара Пенева проф.Ваня Добрева се проведе днес в Димитровград

Заложените промени в пенсионната реформа от управляващите оповести на среща в Димитровград днес депутатът от БСП Жара Пенева.

По време на дискусия с работещи в сферата на образованието в Общината, Пенева каза, че се отменя покачването с четири месеца на възрастта за пенсиониране.

Предвидени са и преференции за работодатели, които наемат млади хора до 29-годишна възраст. В този случай държавата ще поема за първите шест месеца 30% от осигуровките, а за следващите шест месеца 75% от осигуровките, което е в помощ на работодателите, посочи депутатът от БСП.

Гост на срещата бе и проф. Ваня Добрева -бивш зам.министър на образованието, която коментира актуалното положение на системата. Тя заяви, че държавата трябва да поеме своите ангажименти в тази сфера, а не да прехвърля всичко на общините. От БСП се противопоставят на ранното обучение на 4-годишните деца и смятат, че към момента няма готовност за изцяло обхващане на предучилищната подготовка на 5-годишните.

Инициатор на срещата бе постоянната комисия по образование, младеж и спорт към Общинския съвет с председател Тодор Тодоров, а надслова бе "Българското образование- предизвикателства и перспективи".

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини