Наградиха с почетно звание фронтовака Вълчо Тюскелев от Кърджали

Награждаването

Съюзът на ветераните от войните отличи деветдесетгодишният фронтовак от Кърджали Вълчо Тюскелев със званието почетен член и юбилеен плакет. В грамотата към наградата се казва,че Тюскелев е отличен за големия му принос към организацията на ветераните от войните.

Отличието бе връчено снощи на събрание на областното ръководство на Съюза на ветераните от войните във Военния клуб в Кърджали. Вълчо Тюскелев е председател на местната структура на съюза. На скромната церемония присъстваха подп. Евгени Енчев, началник на Областния военен отдел, Бойко Бенеков- председател на областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Петър Щерев-председател на общинската структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Наградата бе връчена на Вълчо Тюскелев от ръководителя на Военния клуб Ани Иванова. Тя бе делегат на Деветия конгрес на ветераните от войните, на който се взе решение да се награди Тюскелев. Оказа се че Тюскелев е воювал в един окоп с дядото на Иванова.

В словото си при награждаването Вълчо Тюскелев отбеляза, че силата на организацията е в потомците на фронтоваците. Двамата му заместници в съюза са такива. Членуват в нея десетки потомци. Вълчо Тюскелев отбеляза, че в 10 родопска дивизия на фронта 88 души са били от Кърджалийско.44 са паднали във боевете. Ние победихме,защото отидохме на фронта със собствените си имена-Иван и Шабан, посочи фронтовакът.

Деца в руски носии от основно училище „Св.св.Кирил и Методий”от Кърджали поздравиха с руски стихове и песни Вълчо Тюскелев. Звуча и химна на Съюза на ветераните от войните-Велик е нашия войник. Учениците му подариха албум със снимки от срещи с него в школото.

На тържеството във Военния клуб Ани Иванова запозна присъстващите с резултатите от конгреса. В момента ветераните в страната наброяват 7200 души, от които 200 са жени. Над 80% са инвалиди, самотни и с ниски доходи. Основният въпрос, който е обсъждан е за здравния и социален статус на ветераните.

Ани Иванова благодари на шефа на Регионалния инспекторат по образование в Кърджали Гроздан Колев за съдействието при организиране на конкурс, посветен на стогодишнината от Балканската война. Първа награда е присъдена на Гюнай Ахмед, ученик от Комунига за стихотворението му „Ода за българския народ”. То е поместено на първа страница на вестник „Българско войнство”.

Ани Иванова е избрана за член на Управителния съвет на Съюза на ветераните от войните стана ясно на срещата. Тя съобщи ,че организацията има нов председател. На мястото на д-р Тодор Анастасов е избран д-р Иван Сечанов.

Георги Кулов

Поздравленията
Благодарност
Поздрав от сърце
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини