Кръшни хора се виха на събора в Синчец

В събота в ардинското село Синчец се проведе селищен събор с богата музикална програма. На празника се стекоха много жители от околните села, гостуваха и изселници от Турция. Имаше сергии с разнообразни стоки, чевермета, скари с кебапчета и кюфтета. Проявата се организира за първи път след демократичните промени у нас с подкрепата на кметството, общината и моралната подкрепа на жителите на селото.

 Сред официалните гости на празника бяха народният представител от ДПС в 42-то Народно събрание Мустафа Ахмед, зам.-кметът на община Ардино Изет Шабан.

С приветствено слово към гостите се обърна селският управник Хълми Мустафа. „Повече от 30 години на този мегдан не е имало толкова много хора, както днес”, заяви Мустафа. Той подчерта, че целта на събора е да съберат на едно място всички жители на селото, които са разпръснати из страната и чужбина. „Прекрасно е когато чуеш, че това китно родопско селце е отгледало и възпитало толкова много хора, които се утвърдили като успешни лекари, учители, адвокати, инженери, съдии, писатели, зъболекари, рехабилитатори, медицински сестри”, заяви в словото си кметът на Синчец.

Новоизбраният депутат от ДПС Мустафа Ахмед благодари на жителите на Синчец за подкрепата, която е била оказана на кандидатите за народни представители от листата на ДПС по време на парламентарни избори на 12 май. „Винаги ще бъдем при вас, за да чуем вашите проблеми”, заяви Мустафа Ахмед. Той предаде на жителите и гостите на Синчец топлите поздрави на председателя на ДПС Лютви Местан и парламентарната група на Движението.

Стефка Шентюрк от Пловдив за първи път идва в родното село на съпруга си Мехмед. „Синчец е много красиво и китно родопско селце. Родена съм в Пазарджик и дълбоко съм впечатлена от гостоприемството на местните хора. Радвам се, че се запознах с роднините и близките на съпруга ми, които бяха дошли за празника от Турция”, заяви Стефка Шентюрк. Тя уточни, че е записала всичко с видеокамера. „Ще го покажа на близки и познати, като се върна в Пловдив, за да видят с очите си отзивчивостта на хората от Родопа планина”, каза още тя.

Нихат Алтънок от Истанбул сподели, че се е изселил от Синчец през 1978 година. „Много хубава инициатива. Дойдохме тук, за да изразим своя копнеж към хората, към тези земи, гори, реки, ливади и води. Тук сме родени и камъкът си тежи на мястото. Надявам се тази инициатива да продължи и да стане традиция”, сподели Алтънок.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини