Нова елементарна частица може да промени свойствата на материята

Два екипа от учени са се натъкнали на странна елементарна частица, която не прилича на нищо срещано досега и може да промени разбиранията ни за материята, каквато я познаваме. Изследователите са от Института по високоенергийна физика в Китай и организацията КЕК в Япония – те са проучвали частици, първоначално открита още през 2005 година и наречена Y(4260). Както обикновено правят физиците, частицата е била плод на сблъсък между електрони и позитрони, и има време на живот едва 10 на минус 23 степен секунди.

По време на изследванията на тази частица, учените са се натъкнали на странен пик в данните им около 3,9 гигаелектронволта, който говори за друга частица с маса около четири пъти по-голяма от тази на протона. В момента тази частица се нарича Z(3900) и е съставена от четири кварка. Кварките са шест на брой и са основният градивен материал на материята – повечето елементарни частици са съставени от два или три кварка. Тук идва голямата странност, нито една частици, която да е съставена от четири кварка не е била откривана досега.

Има и други хипотези – възможно е Z(3900) всъюност да са две частици, съставени от по два кварка, които да си взаимодействат толкова силно, че да не могат да бъдат наблюдавани отделно. Следващата стъпка е да се произведат още от тези частици и да се изследват по-обстойно. Ако наистина са направени от четири кварка, то свойствата им ще бъдат различни от всичко срещано досега.

Източник: idg.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини