Устовци натриват носа на петковци, твърдят,че те са направили Кърджали град

Признанието

Най-таченият кмет на Кърджали, който го превърна в модерен град е от Устово и това е Петко Калчев. Устовци имат голяма колония в столицата на Източните Родопи и тя е допринесла най-много за развитието на града. Това заяви при представянето на двутомната си книга “Миналото на Устово” родоповедът доц.д-р Христо Гиневски. Гиневски е родом от Устово и събра във Военния клуб свои земляци. Да го уважат дойдоха и франгаджии от Петково. Представянето на двутомника бе по инициатива на Военния клуб и регионалната библиотека “Н.Й.Вапцаров”.

Това е четвъртата среща на автора със земляци, на които той представя книгата си. Първите три са в Устово, София и Пловдив. Навсякъде презентацията минава при голям интерес.

Според Гиневски написването на такова съчинение по би прилягало на предшествениците му родоповеди от Устово- Стою Шишков или Атанас Примовски. Той обаче мечтал да сътвори задълбочено изследване на историята на родното си село.Родоповедът посочи, че в момента в Устово има бум на писане на родови истории. Готови са 7-8. Подготвят се още 3-4.

Гиневски открои стопанската предприемчивост на устовци, проявила се още по време на османското иго. Те участвали още през 1893 г. на световното изложение в Чикаго със своите аби. Те създали и голям среднородопски пазар,описан от пътешественика Огюст Викенел. Още през 1866 г. те учредили първото читалище в Родопите. Тук бил и първият женски бунт, насочен срещу гръцкото духовенство. Устовци се включили и във Вътрешната македоно-одринска организация и дали жертви в името на освобождението на Родопите.

Първият устовски род стъпил в Кърджали бил Делчеви. Те закупили парцел, като поборнициза да си построят дом. Станали търговци и едни от най-уважаваните хора в града. Те дарили 50 000 лева за училището в родното си село.

В края на срещата просълзени устовци поискаха автографи от автора на историята на Устово.

Христо Гиневски е работил дълги години във вестник “Родопски устрем”. Автор е на много съчинения за Възраждането в Родопите. В момента е преподавател във филиала на Варненския свободен университет “Черноризец Храбър”в Смолян. Зам.-главен редактор на списание “Родопи”.

Георги Кулов

Представянето
Разказът
Интересът
Публиката
Автографите
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини