Освежават джамията в Ардино преди Рамазана

От името на мюсюлманската общност в Ардино наместник-мюфтията в Районното мюфтийство в Кърджали Ерхан Реджеб и имаминът на джамията в града Орхан Якуб изказват искрените си благодарности към кмета на общината Ресми Мурад финансирал изпирането на килимите в молитвения дом.

„Това е голям „хаир” (праведно дело) по време на трите свещени месеца за мюсюлманите и в навечерието на месец Рамазан. През този период е много подходящо всеки да даде своя принос за доброто и това многократно се възвръща в отвътния свят”, заяви заместник мюфтията Ерхан Реджеб. Той приканва ръководствата на всички джамии и месчити на територията на общината да освежат молитвените домове, преди началото на свещения месец Рамазан.

„През този месец е ниспослана свещената книга на мюсюлманите – Корана. Това е месецът, който се явява опорна точка за стълбовете на исляма – говеенето”, уточни Ерхан Реджеб.

Според местните жители жамията в Ардино е построена преди повече от 300 години и е една от двете в областта, която има две минарета. Старото е високо 21 м, а новото, построено през 2004 г., е 25 м. Молитвеният дом в момента е като чисто нова – осветително бяла отвън и просторна отвътре. Има озвучителна уредба. От два надписа по стената над главния вход – на турски и арабски език, научаваме за историята на мюсюлманския дом. „Първата реставрация на джамията е извършена през 1790 г., което според мюсюлманското летоброене “хиджра” съответства на 1211 г. Според този стил всяка следваща година се измества с 10 дни напред”, сподели имаминът Орхан Якуб.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини