Христо Гиневски представя изданието „Миналото на Устово”

Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров” и Военен клуб – Кърджали Ви канят на представяне на двутомното издание на доц. Христо Гиневски „Миналото на Устово”. На 18.06.2013 год. /вторник/ от 17.30 ч. в залата на Военния  клуб.Доцент Христо Гиневски е роден на 10 март 1943 година в Устово, Смолянско. Завършва специалност „История” в Софийския университет „Св.Климент Охридски”, работи, като журналист в окръжния вестник „Родопски устрем”,  както в обществени и държавни институции.

Защитава докторска дисертация на тема „Българското възраждане в Средните Родопи”. Избран е за доцент на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” и е преподавател във филиала в Смолян. От възстановяването на списание „Родопи” до сега е заместник главен редактор. Научните му интереси са насочени към българското възраждане, както и към новата история на България и Родопите.

Автор е на редица монографии – „Хаджи Христо Попгеоргиев” /1996/,”Родопско възраждане” /2001/, „Родопска възрожденска интелигенция” /2004/, „Миналото на Средните Родопи – ХІХ и началото на ХХ век. Възраждане” /2008/.

„Доцент Христо Гиневски проявява завидна упоритост, постоянство и призвание, за да ни разкрие самородното местно злато на премеждия и поуки,  като го преработва в едно забележително изделие на краезнанието” – казва  академик Георги Марков за двутомното издание „Миналото на Устово”.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини