Обучават 25 млади ардинци на предприемачество по проект

Обучават 25 млади ардинци на предприемачество по проект. На 10-ти април стартира проектът „Предприемачество без граници”, който се реализира от Фондация „Клъстер информационни и комуникационни технологии“, в партньорство с община Ардино, клуб „Вега” от град Кърджали  с ръководител Агоп Узунбохосян и високотехнологичния бизнес инкубатор Корк БИЦ, град Корк, Ирландия. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”,  Схема BG051PO001-7.0.07 „Без граници – Компонент 1“ – фаза 2, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Основната цел на проекта е развитие на човешките ресурси, подобряване на качеството на живот и насърчаване на социалното включване в Община Ардино чрез  развитие на предприемачеството, посредством трансфер на европейски добри практики и ноу-хау и използването на информационните и комуникационните технологии.

Проектът има следните специфични цели: Да се стимулира заетостта и развитието на региона, чрез предоставяне на специфично обучение за предприемачи в община Ардино. Да се създаде предприемаческа култура и да се насърчи бизнес мисленето в младите хора от общината, чрез трансфер на добри практики за обучение и ноу-хау от Инкубатора в Корк, Ирландия. Да се утвърди прилагането на иновативни методи за квалифицирано обучение по предприемачество и достъп до информация в отдалечените региони чрез използване на информационните и комуникационни технологии и прилагането на иновативни методи. Да се създаде устойчива екосистема за развитие на самостоятелна стопанска дейност и насърчаване на предприемаческия дух в община Ардино, чрез анализ на съществуващите условия, за изграждане на инкубатор в общината по подобие на инкубатора в гр. Корк, Ирландия.

В рамките на проект „Предприемачество без граници”  се  организират четири безплатни интерактивни учебни семинара по предприемачество на следните теми: „Култура на бизнес мисленето“; „Използването на информационните и комуникационните технологии като условие за успех в работата на предприемачите“; „Обучение по природни науки, даващи възможност за развитие на бизнес мисленето и създаващи системен подход към проблемите у предприемачите“; „Виртуални цифрови ценности, стоки и пари“.

Обученията ще бъдат проведени от експерти по предприемачество и млади предприемачи от Корк, Ирландия, както и висококвалифицирани експерти, преподаватели по предприемачество и предприемачи с успешен бизнес от България.

Целевата група на проект „Предприемачество без граници“ са млади, трудоспособни хора на възраст от 18 до 40 годишна възраст, жители на Община Ардино, притежаващи средно или висше образование, които имат свой бизнес или ясно написана идея за развитие на собствен бизнес.

След провеждане на подбор и интервюта с кандидатите ще бъде сформирана група от 25 начинаещи предприемачи за участие в обученията.

С реализирането на проекта „Предприемачество без граници” ще се подпомогне създаването на благоприятни условия за достъп до иновативна инфраструктура, нови технологии и иновативни обучения за квалификация на работната ръка, подпомагане на младите предприемачи и създаване на предпоставки за развитието на малките и средни предприятия в общината.

Сред най-младите предприемачи на община Ардино се оказаха и учениците  от Професионална гимназия „Христо Смирненски”. Лично шефът на Клъстър 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини