9 °C

Обучават 25 млади ардинци на предприемачество по проект

Обучават 25 млади ардинци на предприемачество по проект. На 10-ти април стартира проектът „Предприемачество без граници”, който се реализира от Фондация „Клъстер информационни и комуникационни технологии“, в партньорство с община Ардино, клуб „Вега” от град Кърджали  с ръководител Агоп Узунбохосян и високотехнологичния бизнес инкубатор Корк БИЦ, град Корк, Ирландия. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”,  Схема BG051PO001-7.0.07 „Без граници – Компонент 1“ – фаза 2, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Основната цел на проекта е развитие на човешките ресурси, подобряване на качеството на живот и насърчаване на социалното включване в Община Ардино чрез  развитие на предприемачеството, посредством трансфер на европейски добри практики и ноу-хау и използването на информационните и комуникационните технологии.

Проектът има следните специфични цели: Да се стимулира заетостта и развитието на региона, чрез предоставяне на специфично обучение за предприемачи в община Ардино. Да се създаде предприемаческа култура и да се насърчи бизнес мисленето в младите хора от общината, чрез трансфер на добри практики за обучение и ноу-хау от Инкубатора в Корк, Ирландия. Да се утвърди прилагането на иновативни методи за квалифицирано обучение по предприемачество и достъп до информация в отдалечените региони чрез използване на информационните и комуникационни технологии и прилагането на иновативни методи. Да се създаде устойчива екосистема за развитие на самостоятелна стопанска дейност и насърчаване на предприемаческия дух в община Ардино, чрез анализ на съществуващите условия, за изграждане на инкубатор в общината по подобие на инкубатора в гр. Корк, Ирландия.

В рамките на проект „Предприемачество без граници”  се  организират четири безплатни интерактивни учебни семинара по предприемачество на следните теми: „Култура на бизнес мисленето“; „Използването на информационните и комуникационните технологии като условие за успех в работата на предприемачите“; „Обучение по природни науки, даващи възможност за развитие на бизнес мисленето и създаващи системен подход към проблемите у предприемачите“; „Виртуални цифрови ценности, стоки и пари“.

Обученията ще бъдат проведени от експерти по предприемачество и млади предприемачи от Корк, Ирландия, както и висококвалифицирани експерти, преподаватели по предприемачество и предприемачи с успешен бизнес от България.

Целевата група на проект „Предприемачество без граници“ са млади, трудоспособни хора на възраст от 18 до 40 годишна възраст, жители на Община Ардино, притежаващи средно или висше образование, които имат свой бизнес или ясно написана идея за развитие на собствен бизнес.

След провеждане на подбор и интервюта с кандидатите ще бъде сформирана група от 25 начинаещи предприемачи за участие в обученията.

С реализирането на проекта „Предприемачество без граници” ще се подпомогне създаването на благоприятни условия за достъп до иновативна инфраструктура, нови технологии и иновативни обучения за квалификация на работната ръка, подпомагане на младите предприемачи и създаване на предпоставки за развитието на малките и средни предприятия в общината.

Сред най-младите предприемачи на община Ардино се оказаха и учениците  от Професионална гимназия „Христо Смирненски”. Лично шефът на Клъстър 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щастието ни не се състои в това да “ се надяваме”, че все някой и все някога – дано още днес – по някакъв начин – ще ни го поднесе на тепсия. То започва в мислите ни, сега, веднага. И започва винаги с това да уловим мига, в който да вземем недвусмислено решение.
04 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще успеете в намеренията си днес, независимо, че емоциите ви ще са в повече. Отдайте цялото си внимание на това, с което ще се занимавате и ще получите бърза реализация на идеята си. Не предизвиквайте близките си с необмислени приказки и ще запазите добрия тон. Отделете от времето си и за личните си нужди.
04 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следвайте печелившите си идеи, като изчистите програмата си от не дотам важните неща в нея. Имате знанията и опита да ги осъществите, от вас зависи те да са успешни. Романтична среща ще направи вечерта ви специална. Други от вас ще преминат през деня в надпревара с времето, колегите и конкуренцията.
04 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Голяма част от вас днес позволяват на емоциите да властват на тях и като цяло едва ли ще останете особено доволни от делата, които вършите. В определени моменти ще ви се наложи да изчакате, да забавите действията си и ако не го направите, ще загубите добри позиции. Доверете се на човек, на когото държите и не се колебайте да му споделите вълненията си.
04 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възможно е да се заемете със задача, която не е влизала в плановете ви. Въпреки това я свършете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор. Предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате. Съвсем скоро ще получите това, към което отдавна се стремите.
04 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Приключете с деловите си задачи днес за да имате време и за себе си през почивните дни. Динамичното развитие на важен за вас въпрос е изострило чувствителността ви, за това бъдете внимателни в приказките си. Отнасяйте се с повече внимание и към партньора си. Сега той има особена нужда от вас.
04 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
04 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С поведението си ще провокирате промени, но не бива да се притеснявате. Делата ви ще се подреждат добре. Станете по-гъвкави в преценките си и търсете причините за нещата, които се случват около и с вас. В отлична кондиция сте и моментът е подходящ за нови начинания.
04 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Влагайки старание и хъс ще напреднете в област, която е нова за вас. Опита и знанията ви са факти, които никой не може да пренебрегне, работете за просперитета на всички участници в проекта. Ако ви привлича изкуството ще заситите духовния си глад с посещение на галерия, театър, концерт.
04 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Имате интересни идеи, възможно е голяма част от тях да намерят реално приложение. Изпълнени сте с енергия и добро настроение. Добре свършената работа отпразнувайте вечерта с приятна компания.
04 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се отнесете с внимание към домашните си задачи, давайки си сметка за малкото време, което отделяте за тях. В желанието си да свършите всичко може да се изнервите, но не унивате. Има кой да се погрижи за това денят ви да е интересен и забавен, стига да не отхвърляте предложенията му.
04 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
04 дек 2020
Последни новини