”Здравето днес - сигурна инвестиция в бъдещето”

Клуб ”Младите хора – здраве, секс и наркотици” към РЗИ- Кърджали и доброволци на БМЧК проведоха заключителния етап на проект "Здравето днес - сигурна инвестиция в бъдещето", който бе спечелен по програма „Партньори за социална промяна” на БМЧК.
В периода от м.април до м.юни екипът на проекта проведе шест обучителни модула с две целеви групи: родители и ученици от ОУ”П.К.Яворов” град Кърджали. Целта на тези модули бе да се изгради правилен подход и начин за ефективно справяне със здравните проблемите на една от малцинствените групи /ромите/, чрез превенция на сексуално-рисковото поведение и насърчаване на репродуктивното здраве. 
Проектът бе реализиран със съдействието на община Кърджали, училищното ръководство на ОУ”П.К.Яворов” и с методичната подкрепа на психолога Златка Лапанова-главен експерт към РЗИ - Кърджали, класните ръководители Петя Пенева и Моазес Фаик и здравният медиатор Метин Кадир.
Основните теми, които бяха обхванати от екипа на проекта:„Семейството-основен фактор за здравето на децата”, „Взаимоотношения родители –деца”, „Традици и обичаи” успяха да разчупят леда и да провокират родителите да споделят своето лично мнение по проблеми, касаещи репродуктивното и сексуално здраве на младото поколение, да провокират размисъл върху проблема за ранната раждаемост сред ромското население. 
Работата с малката целева група бе изпълнена основно със здравно- образователни игри, свързани с репродуктивното и сексуално здраве. Най-интересната част от трите срещи бе обявения конкурс за изготвяне на колаж на тема: "Не рискувай", "Купон без риск" и "Ние флиртуваме, но здравето си не рискуваме!".
В рамките на последното ателие по проекта децата от целевата група попълниха анкета и изразиха своето мнение за дните, прекарани заедно и желанието им срещите да продължат и за в бъдеще. Всички участници получиха подаръци и грамоти, но голямата изненада бе тортата, поръчана от техните нови приятели – екипа на проекта: Радослава, Никола, Беляна, Васил, Николай и доброволците на БМЧК - Виктория, Мадлена, Ваня , Мария и Иванина.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини