Ешреф Кахраман ще съди България в Страсбург, иска 200 бона обезщетение

Доскорошният председател на правозащитната изселническа организация BAHAD Ешреф Кахраман ще съди България в Европейския съд за правата на човека. Кахраман ще настоява българската държава да му плати обезщетение от 200 000 лева за това, че по време на т.нар.Възродителен процес е бил въдворен без съд и присъда в лагера “Белене”. Кахраман се реши на тази стъпка, след като Върховния касационен съд не допусна делото му срещу българската държава да бъде гледано. На 19 февмруари т.г.на закрито съдебно заседание е взето решение за дело 1310/2012 .То е оповестено чак на 30 май.Все още мотивите не са качени в сайта на Върховния касационен съд. Българската Темида определи иска за 200 000 лева  на Ешреф Кахраман за недопустим. Един от аргументите на магистратите , е че той като репресиран е получил съобразно българското законодателство обезщетение. Кахраман обаче отрича, както пред съда , така и пред медиите.

На съдебните заседания в Окръжен съд Кърджали бившият правозащитник доведе свидетели, които посочиха,че в резултат на тежкия режим в лагера “Белене” и милиционерския произвол, здравето му е било трайно увредено. Днес Кахраман страда от тежка форма на астма.

  За Кърджали бг вести Кахраман заяви,че ще съди българската държава, и че неговото дело,ще проправи пътя на стотици негови съратници лежали по затворите в годините на т.нар.Възродителен процес.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини