Opportunity откри следи от прясна вода на Марс

Това, че на Марс е имало вода, вече не е предположение, а факт. Доказателства за твърдението учените представиха нееднократно. Сега обаче марсоходът Opportunity направи ново откритие, което хвърля допълнително светлина върху състава на водата на Червената планета и теорията за съществуването на живот в миналото там.

Учените определят това откритие като едно от най-важните, направени от космическия апарат по време на 10-годишната му „кариера“.

Марсоходът е открил на Марс следи от вода, която по своето pH ниво е била неутрална и напълно годна за живот.

Тези изводи са направени на основата на анализ на глинести минерали, получени на ръба на кратера Endeavour.

„Това е било вода, която е можело да се пие“, заявява пред журналистите ръководителят на програмата Стив Сквайръс от Корнелския университет, припомняйки, че до този момент на Марс е намирана само вода, приличаща повече на сярна киселина. Той пояснява, че откритието е направено, докато апаратът проучвал състава на скали с обозначение Esperance 6. Те се отличават значително от всички други скалисти образувания, изследвани до този момент на Марс.

Opportunity имал за задача да установи съотношението на алуминий, калий, калций и натрий в скалите, както и наличието на желязо в глинестата консистенция в пукнатините на Esperance 6. Учените предположили, че тази „глина“ може да се е формирала при наличието на голямо количество вода. Изяснило се, че тази вода е била на практика... прясна. По-рано данните от автоматичните сонди свидетелстваха, че марсианската вода се е отличавала с екстремно висока соленост и киселинност.

По думите на учените прясната вода вероятно е текла в района в първите милиард години от марсианската история.


Точната възраст на изследваните скали е невъзможно към момента да бъде определена, докато образци от тях не бъдат доставени на Земята, поясняват специалисти от NASA.

Opportunity потвърждава откритието, направено от другия марсоход Curiosity на другата страна на Марс. Според фактите, предоставени от апарата, в миналото на Червената планета е имало условия, благоприятни за съществуването на живот.

През последните 20 месеца Opportunityостана в точка, наречена Cape York. Сега обаче апаратът започва да се движи към върха на хълма Solander Point, издигащ се на височина 55 м над марсианските равнини, уточняват от NASA.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини