Централна Европа е под вода

Повече от 80 000 души от службите за реагиране при кризисни ситуации и военнослужещи бяха на работа вчера, за да удържат най-драматичните наводнения в Германия за последното десетилетие.

Хиляди жители не успяха да се завърнат в домовете си, а мостовете и улиците бяха недостъпни в много региони на Източна и Южна Германия, пише "Индипендънт".

Съобщава се, че 20 души са станали жертва на наводненията в Централна Европа след няколкото дни на силни валежи. Хиляди са настанени във временни убежища, очаквайки водите да се отдръпнат, за да могат да се върнат по домовете си. Хората в Мадгебург в Саксония-Анхалт трескаво очакваха нивото на река Елба да спадне. Властите евакуираха старчески дом и изключиха електричеството в няколко части на града. Около 3000 души бяха принудени да напуснат дома си в района, където се срещат реките Елба и Заале.

Местните власти в Унгария, Словакия и Чехия също съобщават за увеличение на нивото на реките, докато хиляди души в Австрия бяха заети да ринат кал от домовете си, останала след отдръпналите се води на Дунава.

В Унгария около 3000 души бяха евакуирани поради опасения на властите, че дигите няма да издържат на натиска на водите на река Дунав.

Повишаващите се води на река Дунав, най-голямата в Европа, се очаква да достигнат Будапеща в понеделник. Нивото на водата вчера достигна 8.6 метра и се очаква да се повиши до 8.95 метра в пика на наводненията. При едно от най-опустошителните наводнения през 1838 година Дунавът уби 150 души и остави 50 000 без покрив.

В Словакия нивото на река Дунав се покачва в градовете Стурово и Комарно в близост до унгарската граница. Ситуацията в Комарно е особено критична, тъй като няколко защитни бариери започнаха да пропускат и доброволни пристигнаха, за да ги подсилят с торби с пясък.

В Чехия речните води се отдръпнаха и започнаха дейностите по разчистване. Въпреки това предупреждението за опасност от наводнения остава в сила, тъй като през почивните дни се прогнозират поройни дъждове и гръмотевични бури.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини