Двойкa щъркели радват Боровица

За първи път двойкa щъркели дойдоха в ардинското село Боровица, съобщи кметът Надие Топчу. Отначало долетял мъжкият щъркел и усилено започнал да събира сухи съчки, сламки и пръчки, за да подготви гнездото си, върху един от електрическите стълбове в центъра на селото.

„Повече от 30 години съм управник, но такова щастливо събитие  се случва за пръв път. Веднага щом се чу, че „лейлек” (така наричат щъркелите в района ) са пристигнали в селото, млади и стари се втурнаха пред сградата на кметството, за да ги видят и да им се радват”, разказа Топчу. Тя уточни още, че веднага е уведомила екипа на ЕВН в Кърджали, за да поставят метална конструкция към електрическия стълб, за да гнездят щъркелите в нея. Оттам са й обещали, че в най-близко време ще сложат платформа, за тяхната безопасност.

Според кметицата на Боровица дългокраките птици се големи санитари. Чистят от околните ливади мишките, насекомите. Хранят се и с множеството марокански скакалци, които нападнали посевите в района.

Местните хора споделиха, че щъркелите носят късмет и берекет. Според тях, красивите птици не се заселват където и да е – те свиват гнездо при добри хора, на хубави места за живеене. Убедени са, че в което населено място има щъркели, има щастие и това е за добро.

 Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини