Керваните със злато на поп Мартин възкръсват в книга на журналиста Румен Стоичков

Румен Стоичков

Обвитите с мистерия мегалити на Източните Родопи, тайните предания за поп Мартин и несметните му съкровища, са само малка част от репортажите на радиожурналиста Румен Стоичков. В книгата си “Преди забравата”,която бе представена снощи във Военния клуб в Кърджали, майсторът на словото се опитва да спаси спомена за исторически забележителности, обезлюдени села,и безмълвни камбанарии. Сред репортажите са и такива,които се отнасят до историята, съвремеието и бъдещето на долината на Арда и накацалите около нея села и махали.

Румен Стоичков е роден в София. Завършил е Софийският университет “Св.Климент Охридски”. Работи в Българското национално радио в предаването “12+3” и “Нощен Хоризонт”.

През 2005 г. му присъждат специалната награда на медийния фестивал в “Албена”, а през 2007 г. получава награда за репортерско разследване на СБЖ. В момента Стоичков води “Нощен Хоризонт” и има над 1000 предавания за 18 години.

При представянето на Румен Стоичков и неговата книгта шефа на Военния клуб в Кърджали Ани Иванова отбеляза ,че в творбата си авторът е възкресил за живот места забравени от властта, повдигнал е дискусия за българските общности в чужбина. Той е казал “не” на забравата на чудните кътчета в страната.

Стоичков разказа, че прощъпулник в националното радио станало интервю с видния български интелектуалец Петър Увалиев при неговото завръщане от Лондон в родината му, а идеята за книгата се родила в село Радовци, където живеели само двама души и десетки психично болни. Стоичков решил да събере репортажите си от мъртви и живи български села в една книга, която оглавил “Преди забравата”.

Стоичков представи творбата си на фона на фотоси от Източните Родопи и страната. Деца от СОУ”Владимир Димитров-Майстора”четоха откъси от книгата. Техни съученици изпълниха творби на акустична китара.

Вечерта завърши на чаша вино. Присъстващите притиснаха автора за автографи. Дамите бяха настойчиви да се снимат с него за спомен.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини