Математикът Иван Герганов се класира за световното в Абу Даби

Десетокласникът от СОУ „Петко Рачов Славейков” Иван Герганов ще участва в Световното младежко научно изложение “International EXPO Science” от 13-19 септември 2013 г. в Абу Даби. Общо трима български ученици добиха право да представляват България на този състезателен форум. Иван спечели участието си в българския отбор с класирането си на 5-то място в Националния конкурс “Млади таланти”. Той участва с тема от комбинаториката „Едно ново приложение на разбиванията на числа”. Лидерът на Кърджали се завърна от конкурса с грамота от министъра на образованието и науката професор Анелия Клисарова. Иван подобри успеха си от миналата година, когато на същия конкурс беше класиран на шесто място.

На финала на конкурса, който се проведе в периода 29-31 май в Учебния център на Министерството на образованието и науката, участваха 40 млади таланти от цялата страна. Националния конкурс „Млади таланти” е състезание за ученици и студенти от 15 до 20 годишна възраст, като класирането е общо за всички възрасти и за всички научни направления. Учениците и студентите представят свои научноизследователски или иновационни проекти в следните научни области: естествени науки; комуникационни и информационни технологии; социални науки.

Класираните на първо, второ и трето място в националния конкурс тази година ще вземат участие в Европейското състезание за млади учени, което ще се проведе в периода 20-25 септември 2013 г. в гр. Прага. Младите таланти, класирани от журито съответно на четвърто, пето и шесто място ще участват в Абу Даби.

Постижението на нашия ученик е част от още една много успешна година за него и школата по математика в СОУ „П.Р.Славейков” с ръководител Вълчо Милчев. И двамата бяха специално поздравени от директора на училището Милко Багдасаров.

В началото на учебната година Иван бе сред поканените участници в Европейската нощ на учените в София, после участва в Световното състезание за млади учени в Хонг Конг и се завърна с бронзов медал. След това последователно постигна дълга серия първи места на: турнира „Черноризец Храбър” в Хасково, Областния математически турнир, турнира „Иван Салабашев” в Кърджали, областния кръг на състезанието „Европейско кенгуру”, Областния кръг на олимпиадата по математика, Международния математически турнир в Скопие, Националната конференция по математика. Освен това в актива на школата по математика са няколко първи награди от национални конференции по математика за абитуриентките Гюлбеяз Ахмед, Маринела Петкова и Джансуа Али. На международния конкурс „Математика и проектиране” в Москва през месец май Джансуа спечели първо място в своята категория, а Гюлбеяз и Маринела – трето място. На 24 май Гюлбеяз получи стипендията „Кърджали 2013” за най-изявен абитуриент.

И лятото ще бъде научно натоварено за нашия първенец Иван Герганов. От 2 до 9 август той е поканен да се включи в годишната среща на стипендиантите на Американската фондация за България. После от 11 до 31 август заедно с още двама ученика от СОУ „П.Р.Славейков” - Николай Атанасов и Хубен Иванов - ще участват в Националната лятна изследователска школа по математика и информатика. И накрая от 13 до 19 септември – в Абу Даби.

Нешка Шопова

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини