Кърджали на колене пред делото на Ботев

 С вечерна заря-проверка Кърджали отбеляза Деня на Ботев и загиналите за България. Граждани,воини и общественици сведоха глави пред делото на родолюбивите българи, дали живота си за свободата на Отечеството ни. В зарята участваха части от хасковския гарнизон, Гвардейския отряд на Кърджали, ученически формирования. На трибуната приемаха прегледа на подразделенията областният управител Иванка Таушанова, народните представители Цвета Караянчева и Милко Багдасаров, кметът на Кърджали Хасан Азис, началника на воения отдел подп.Евгени Енчев и др.

   В словото си областният представител Иванка Таушанова заяви: Преди 137 години поробена България губи един от най-светлите си умове. Христо Ботев умира физически за да възкръсне идеалът и да остане дирята.Духът напуска тялото за да направи нетленна саможертвата.

  И днес словата на Ботев звучат като да са писани в сегашно време каза Таушанова и добави,че те са издържали теста на историята.Нямат равни по сила и ръст.Ратувал е за равноправие и хуманизъм,братство и помирение.В гранитния зид на историята са вписани и други имена.Но той е исполинът.Днес прекланяме пред храбрите.Длъжници сме на предците си.В такива мигове се нуждаем от Ботевото дело.Често забравяме Ботевото верую,че българския народ сам може да гради бъдещето си,подчерта областния управител.

  Фоерверки озариха небето над Кърджали за радост на дошлите на тържеството малки и големи съграждани.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини