Ардинци почетоха светите братя Кирил и Методий

С химна на Република България и песента „Върви народе, възродени” започна тържествения концерт, по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в Ардино.

Кметът на общината Ресми Мурад поздрави съгражданите си с празника. „Денят на светите братя Св.св.Кирил и Методий е най-хубавото цвете в букета, наречен празничен календар на България! Малко са народите в света, които имат своя собствена, хилядолетна азбука и многовековна просветна традия, своя самобитна култура” , изтъкна в приветствието си Ресми Мурад. Той благодари на всички директори на учебни заведения, учители, читалищни и библиотечни работници,  самодейци и местни творци за полагания от тях професионализъм и творчески труд. Пожела им творчески сили и неичерпаема енергия и вдъхновение. „Никога да не забравим, че знанието е сила, науката – слънце, културата – богатство, духовността – извор на вяра и оптимизъм, светлина, която ще грее вечно в душите ни!”, каза в заключение Ресми Мурад.

Прочетен бе и поздравителен адрес от евродепутата от ДПС-АЛДЕ проф. Владко Панайотов. За всички ученици от общината от 1-ви до 4-ви клас той бе осигурил тениски и лакомства.

Празничната програма започна с изпълненията на мажоретния състав на ОДЗ „Слънце” и НУ „Хр.Ботев”. Малчуганите от ЦДГ „Брезичка” обраха бурните аплодисменти на присъстващите с изпълненията си на тракийски танц. Публиката се наслади и на изпълненията на детските вокални групи „Звънче” от СОУ „В.Левски” и НУ „Хр.Ботев”. Талантливата солистка Хьорю Топалова обра множество овации с песента „Учителко, любима, целувам ти кръка”. Празничната програма завърши с прекрасните изпълнения на учениците от побратименото на НУ „Хр.Ботев” турско училище „Шахин Йълмаз” от Бурса.

Тържеството бе уважено и от почетния гражданин на Ардино – писателят и дългогодишният журналист Халит Алиосман Даалъ.

Организатор на проявата бе община Ардино и местното читалище „Родопска искра”.

Гюнер Шукри

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини