Трима абитуриенти със стипендия „Кърджали”

За седма поредна година община Кърджали връчва  специална  едногодишна стипендия на  абитуриенти в размер на една минимална заплата. Гюлбеяз Фахри Ахмед– ученичка от СОУ”П.Р.Славейков”, Георги Траянов Димов -ученик от СОУ”Отец Паисий” и Ахмед Гюнер Юмер  от  ГПЧЕ” Христо Ботев” са тазгодишните носители на наградата. Те са предложени за Стипендия „Кърджали” от директорите на  съответните училища и одобрени единодушно от  Комисия , назначена със Заповед № 436 от 09.05.2013г., на Кмета на Община Кърджали , която  разглежда  постъпилите предложения във връзка с награждаване на изявени ученици, учители   и културни дейци, по случай 24 май-Деня на българската просвета и култура, по предварително определени критерии.

 

Гюлбеяз Ахмед е приета предсрочно  заради завоювани призови места на международни и национални олимпиади  в Технически университет Габрово, Пловдив , Варна, Русе.Тя е носител на бронзов медал от Международен конкурс по математика в Москва, участвала е  в международните конференции на младите математици ЕУРОМАТ 2010 в Австралия и 2011 в Атина, Гърция, автор е на две публрикации в областта на математиката- статия „Сечение на квадрат с ъгъл 45 градуса” и статия в световен научен архив „точки, чиито педални триъгълници са подобни на даден триъгълник” в съавторство с Маринела Петкова.

 

 Георги Димов е предсрочно приет от завоювани призови места на Международни и национални олимпиади  в ПУ”Паисий Хилендарски” - Пловдив и ТУ –Габрово.Участвал е в природо – защитна бригада за средно зимно преброяване на птиците в България. Единствен класиран в Областния кръг на „Математика – ІІ равнище” –  февруари 2013г., четвърти в Регионално състезание по ИТ и начални познания по компютърни мрежи за ученици, призови места от Национално състезание по компютърни мрежи София 2013г. и Национално състезание по ИТ и Визуални изкуства – Девин, класиран в топ 11 на РБългария от участие в Олимпиада по информационни технологии и др. 

 

Ахмед  Юмер  е приет за студент в Университета в Глазгоу –Шотландия и в Университета в Единбург след полагане на успешен изпит по английски език и получил международен сертификат за владеене на езика на ниво С1 според Европейската езикова рамка.Участвал в международен проект Евроскола – Страсбург, избран за председател на мултинационалната комисия за Информационни технологии и гражданска активност, първо място за сценично изкуство и специална награда за най- добро ниво на владеене на английски, призови места от конкурси и олимпиади на национално нива през петте години на обучение в ГПЧЕ, участие и в първите резерви за четирите стипендии за Америка в конкурс на Българската асоциация по четене за едногодишно обучение във Великобритания или САЩ и др.

 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини