Правят още един етап на парк»Арпезос-Север»,кметът представя намеренията си

Хасан Азис пред схемата на парка

Днес кметът Хасан Азис представи пред журналисти намеренията си заизграждането на третия етап на парк «Арпезос-Север».Публикуваме ги по дейности:

Включва изграждане парк „Арпезос-Север” ІІІ етап с обща площ е 49 300 кв.м., който се явява продължение на вече изградените с помощта на ОП „Регионално развитие” 2007-2013 г. два етапа на парка.

Територията, на която се проектира трети етап на Парк „Арпезос -Север” е част от старата заливна речна тераса на река Арда.

Изграждането на този етап парка включва шест основни дейности:

1. ОЗЕЛЕНЯВАНЕ

Озеленяването включва над 170 вида и вариетети широколистни и иглолистни дървета, вечнозелени и листопадни храсти, декоративни треви, перенни и едногодишни цветя. Затревяването ще бъде изпълнено с подходящи тревни смески - издържливи на утъпкване, за да е възможно пълноценното използване на поляните за игри и отсядане.



2. ИЗГРАЖДАНЕ НА АЛЕЙНА МРЕЖА

Алейната мрежа ще се яви продължение и разширение на вече съществуващата такава в изградените I и II етап на парка.

В този етап на парка са включени:

Главна алея, обслужваща пешеходното движение по посоката - Пазар на производителите - новия пешеходен мост над р. Арда. В близост до Пазара на производителите е проектирано пространство с форум и кръгли цветарници като място за отдих, срещи и изчакване. Настилката на тази алея е комбинация от оцветени бетонни плочи и павета в растер или концентрични кръгове. Както настилките в целия парк носещото легло е с дебелина 40 см трошен камък, съгласно препоръките на инженерната геология, отчитаща трудните теренни условия с високо ниво на подпочвените води в бившата заливна тераса на Арда.

Обиколна алея с усилена арм. бетонна настилка за автомобили със специален режим - Противопожарна охрана, Полиция, Бърза помощ. Тъй като тази й функция ще бъде инцидентна в ширината на тази алея от 450 см. е включена и обиколната велоалея с ленти 2х1м, съответните маркировки и вело пиктограми. Предвижда се тази алея да бъде от излят на място арм. бетон с обработена горна повърхност и разширителни фуги през 10 м.

Обиколни алеи за разходка със плавни криви на трасетата свързваща и всички главни алеи. Настилката им се предвижда да бъде от оцветени в охра бетонни павета 10/20/6 см.

Второстепенни обиколни алеи с опесъчена настилка достигащи до всички привлекателни за гостите кътове в парка.

Предвиждат се и плочопътеки за инцидентни преминавания през тревните площи.

Всички алеи ще бъдат разработени с наклони до 5% осигуряващи пълна достъпност за хората в неравностойно положение.



3. ИЗГРАЖДАНЕ НА КЪТОВЕ ЗА СПОРТ, ОТДИХ И ЗАБАВЛЕНИЯ

В този етап на парка е включено изграждането на комплекс от спортни игрища и други съоръжения за отдих и забавление. Ще бъдат изградени:

  • Малко футболно игрище 45/75 м с осветление - с настилка от изкуствена трева с вбит кварцов пясък и екофил:

  • Комбинирано игрище за хандбал и баскетбол с мобилни баскетболни кошове;

  • Комбинирано игрище за волейбол и бадмингтон - с трибуни за зрители и мрежа на метална конструкция;

  • Две писти за парков кегелбан по специален детайл с канал за връщане натопките и комплекти дървени кегли;

  • Пет стационарни тенис маси;

Обяснения за журналистите
С децата на Кърджали
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини