5 °C

Правят още един етап на парк»Арпезос-Север»,кметът представя намеренията си

Хасан Азис пред схемата на парка

Днес кметът Хасан Азис представи пред журналисти намеренията си заизграждането на третия етап на парк «Арпезос-Север».Публикуваме ги по дейности:

Включва изграждане парк „Арпезос-Север” ІІІ етап с обща площ е 49 300 кв.м., който се явява продължение на вече изградените с помощта на ОП „Регионално развитие” 2007-2013 г. два етапа на парка.

Територията, на която се проектира трети етап на Парк „Арпезос -Север” е част от старата заливна речна тераса на река Арда.

Изграждането на този етап парка включва шест основни дейности:

1. ОЗЕЛЕНЯВАНЕ

Озеленяването включва над 170 вида и вариетети широколистни и иглолистни дървета, вечнозелени и листопадни храсти, декоративни треви, перенни и едногодишни цветя. Затревяването ще бъде изпълнено с подходящи тревни смески - издържливи на утъпкване, за да е възможно пълноценното използване на поляните за игри и отсядане.2. ИЗГРАЖДАНЕ НА АЛЕЙНА МРЕЖА

Алейната мрежа ще се яви продължение и разширение на вече съществуващата такава в изградените I и II етап на парка.

В този етап на парка са включени:

Главна алея, обслужваща пешеходното движение по посоката - Пазар на производителите - новия пешеходен мост над р. Арда. В близост до Пазара на производителите е проектирано пространство с форум и кръгли цветарници като място за отдих, срещи и изчакване. Настилката на тази алея е комбинация от оцветени бетонни плочи и павета в растер или концентрични кръгове. Както настилките в целия парк носещото легло е с дебелина 40 см трошен камък, съгласно препоръките на инженерната геология, отчитаща трудните теренни условия с високо ниво на подпочвените води в бившата заливна тераса на Арда.

Обиколна алея с усилена арм. бетонна настилка за автомобили със специален режим - Противопожарна охрана, Полиция, Бърза помощ. Тъй като тази й функция ще бъде инцидентна в ширината на тази алея от 450 см. е включена и обиколната велоалея с ленти 2х1м, съответните маркировки и вело пиктограми. Предвижда се тази алея да бъде от излят на място арм. бетон с обработена горна повърхност и разширителни фуги през 10 м.

Обиколни алеи за разходка със плавни криви на трасетата свързваща и всички главни алеи. Настилката им се предвижда да бъде от оцветени в охра бетонни павета 10/20/6 см.

Второстепенни обиколни алеи с опесъчена настилка достигащи до всички привлекателни за гостите кътове в парка.

Предвиждат се и плочопътеки за инцидентни преминавания през тревните площи.

Всички алеи ще бъдат разработени с наклони до 5% осигуряващи пълна достъпност за хората в неравностойно положение.3. ИЗГРАЖДАНЕ НА КЪТОВЕ ЗА СПОРТ, ОТДИХ И ЗАБАВЛЕНИЯ

В този етап на парка е включено изграждането на комплекс от спортни игрища и други съоръжения за отдих и забавление. Ще бъдат изградени:

  • Малко футболно игрище 45/75 м с осветление - с настилка от изкуствена трева с вбит кварцов пясък и екофил:

  • Комбинирано игрище за хандбал и баскетбол с мобилни баскетболни кошове;

  • Комбинирано игрище за волейбол и бадмингтон - с трибуни за зрители и мрежа на метална конструкция;

  • Две писти за парков кегелбан по специален детайл с канал за връщане натопките и комплекти дървени кегли;

  • Пет стационарни тенис маси;

Обяснения за журналистите
С децата на Кърджали
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
01 дек 2020
Последни новини