Родопско чеверме скрепи българо-холандската дружба, резултатът книга за Кърджалийско

Кметът с подарената му книга

“Открий магията на Източните Родопи”. Към това приканва своите сънародници и българските любители на дивата природа холандския изследовател на природата Фокко Ерхарт. Днес той представи в Историческия музей в Кърджали своята книга, в която са публикувани 40 уникални фотоса и няколко развлекателни истории от Кърджалийско. Партньор на инициативата е Михаела Кирчева, участник в българо-холандският проект “Новото тракийско злато”. Гости на презентацията бяха холандският посланик в София Негово превъзходителство Карел Ван Кестерен и кметът на Кърджали Хасан Азис.

Още като момче Фокко вижда пепелянка и е впечатлен от дивата природа. През 1989 г. е в гладна Полша. Тогава му става слабост Източна Европа. В хоби му се превръща фотографията. Това води до серия от обиколки на изток от Берлинската стена. В България идва за първи път през 1999 г. Посещава Източните Родопи и опитва от местния специалистет-чевермето. Източните Родопи имат три магии, с които привличат-дивна природа, впечатляващо гостоприемство и превъзходна кухня, каза при представянето на книгата си Фокко. При съставянето на книгата той е трябвало да избира между 7000 фотографии, направени по време на обиколките му през последните 14 години в Кърджалийско.

След един проект за природосъобразно пашуване в Източните Родопи Фокко решил да напише книга. Обърнал се към холандци и 15 души и фирми подкрепили отпечатването на холандски. Когато обаче решил да направи българска версия, първият наш сънародник който срещнал му отказал, вторият казал,че ще е много трудно, а третият направо се включил. Така 15 холандски граждани и седем от България дали рамо на начинанието.

Имали сте лошия шанс от 7 милиона българи 2 да ви откажат и добрия шанс от 7 милона българи 7 да ви подкрпепят, пошегува се кметът Хасан Азис. Той подчерта, че в Холандия има голяма общност от Кърджали, която ще подкрепи начинанията на Фокко.

Холансккият посланик пожела книгата “Открий магията на Източните Родопи” да увеличи туристите към нашия регион. Той смята че тя е стъпка за по-добро сътрудничество между България и Холандия. Ще препоръчам на моя приемник непременно да посети Кърджалийско, врече се Карел Ван Кестерен. Директорът на музея Павел Петков сподели, че който е представил книга в музея, непременно пише нова. Така археологът Николай Овчаров вече е представил 25 книги в музея в Кърджали.

Георги Кулов

Холандският посланик приветства авторът
Презентацията
Публиката
Автографите
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини