Българите не си знаят трудовите права, заради мълчанието на медиите

Форумът

Дискусионен клуб към Търговско промишлената палата бе създаден в Кърджали. В него се включиха, работодатели, служители, представители на държавни институции. Дискусионният клуб обсъди идеи за ограничаване на сивата икономика, която в региона надхвърля 30 на сто. Идеите ще бъдат обобщени е представени на новото българско правителство за изработване на законодателни промени. Клубът се създава в рамките на проект, финансиран от оперативната програма “Развитие на човешките ресурси 2007-2013 г.”Съфинансиран е от Европейският социален фонд и се изпълнява от Българската търговско промишлена палата. Стартът бе положен с анкетно проучване в шесте района за планиране , като нашата област попада в Южен централен район със седалище Пловдив. В региона бяха анкетирани 120 фирми в различни браншове. Повечето се включиха в създаването на дискусдионния клуб.

Днес бяха обсъдени мерките за ограничаване на сивия сектор при трудовоправните и осигурителните отношения. Модератор бе Георги Гачев. Кръглата маса бе открита от Галина Гогова, експерт в Кърджалийската търговско промишлена палата и организатор на форума.

Участниците бяха запознати с възможнвостите за безплатни консулатации в сферата на трудовоправните отношения, фирмено поведение, корпоративна социална отговорност, бизнесетика, управление на конфликти, посредством преговори.

Участници подчертаха , че често променящото се законодателство създава сериозни проблеми. Те очаква актуална информация от БТПП. Българинът не си знае правата, защото за тях не се говори по медиите. Трудовото законодателство винаги е измествано от други теми, сподели един от участниците Васил Райчинов. Той подчерта , че по дял на сивата икономика сме на първо място в Европейския съюз. В нашата страна тя достига 31%,а в другите страни членки е около16 на сто.

Георги Кулов

Регистрацията
Подробности за медиите
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини