5 °C

Изселниците спасяват търговията в Кърджалийско, харчат милиони

На пазар в Кърджали

Все повече изселници от Турция се завръщат по родните си градчета и села в Кърджалийско и  спасяват търговията в региона,харчейки милиони левове. Мнозинството са пенсионери, които идват ,заради ниските цени в България. Те получават по 1000-2000 лири в южната ни съседка,  което е три-четири  пъти повече от средната пенсия в нашата страна. Средно в община от областта през летния сезон идват по около 8000-9000 души, твърдят общинските кметове.Най много разбира се са тези, които се завръщат в община Кърджали.

Всеки един човек в повече,посетил Кърджали и региона повишава оборотите на търговците и съживява икономиката,казва председателят на Кърджалийската търговско-промишлена палата инж.Наско Настев. Според председателят на Стопанска камара в Кърджали Альоша Синабов повечето от  тези, които се завръщат трайно или само за летния сезон в града имат имоти. Те плащат данъци ,както за свои домове,така и за тези на родителите си ,които влизат в общинската хазна и се използват за комунални дейности. Идват и хора, които навремето са продали жилищата си. Те отсядат по хотели.Всички пазаруват в местните бакалии, търговски вериги и магазини за облекло. Идват да харчат.Вкарват средства в града.Разходи правят и техните роднини ,които са им домакини,споделя Альоша Синабов. Според него най-сериозни са оборотите на магазините за строителни материали, заради ремонтите, които изселниците правят напоследък на имотите си. Много от пенсионерите имат намерение трайно да се установят тук, привлечени от носталгията. Дори адвокатите правят пари , заради делби на изселнически домове, ниви и пасища.

Като цяло потокът е голям и се отразява на туризма. Той ще се засили, ако се облекчи визовия режим с Турция. Това ще активизира и бизнесконтактите. Сега много бизнесмени от южната ни съседка първо минават през Кърджали и тогава правят бизнес в София и Пловдив , споделя Синабов. Според него благоприятна причина за това е липсата на езикова бариера тук.

  Поддържането на търговията личи и по возилата на местните търговци. Повечето от тях карат джипове, мерцедеси и беемвета. Градът се отличава по това от мнозинството от провинциалните градове в страната.

   По думите на  кмета на община Кирково Сали Рамадан най много изселници се завръщат в неговата община. Според негови наблюдения в общината влизат през лятото около 8000 нашенци. Над 20 000 нашенци са в чужбина. От тях се прибират около 40% подчертава кметът на Кирково. Повечето идват със внуците си. След 15 дни вълната ще е голяма, защото тогава приключва учебната година в Турция. Фирмите в общината са много доволни,казва Сали Рамадан. Търсят се строителни материали,земеделска продукция,хранителни стоки. За краткия си престой повечето от изселниците харчат по около 1000 лева на месец. Все още броят на пенсионерите, които отсядат трайно е значително по-малък от този на сезонно пребиваващите.

  Нашенци,които се завръщат през лятото спасяват търговията в общината. Повечето отсядат в селата и по малко в града,но пристигането им се чувства осезателто.Това заяви кметът на община Крумовград Себихан Мехмед. Тя каза,че с нетърпение чакат вълната от изселници, която се задава след 15 дни. Тогава освен възрастни хора идват и такива в работоспособна възраст с децата си.

  От 29 000 жители на община Джебел -20 000 са в Турция. Идват почиват си, пазаруват, държат икономиката на общината.Това твърди кметът на града Бахри Юмер. Според него това е свежа кръв за търговията. Изпитва го най-голямата верига от магазини в общината “Деведжи”. Причината е, че поне 9000 редовни клиенти идват през лятото. В Джебелско вече отсядат завинаги  и пенсионери .Те се надяват на развитие на туризма. Особено привлекателни са махалите около езерата при село Лебед. От времето на Тодор Живков те бяха притегателен център за западни туристи.

 Най-много изселници отсядат завинаги в община Ардино. Тук поне по десетина души се връщат в родното си село. Така общият брой на трайно заселелите се е около 500 души. Разбира се идват и нашенци, които изкат да изкарат лятото на хладина. Тава споделя кмътът Ресми Мурад. Той сочи,че големите пенсии на нашенци ги прави желани клиенти. Те стимулират и контактите между община Ардино и побратимените общени в Турция, където живеят нашенци. Традиция са съборите.Те възбуждат носталгията и изселниците и те предпочит да се завърнат по родните места завинаги.

   Напливът от нашенци кара търговците в Кърджали и региона да търсят продавачи с турски език.Изселниците  от Турция все повече диктуват правилата в местната търговия.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Съзнанието, че има какво да кажете и направите ще ви мотивира за действия, различни от планираните. Без притеснения ще настоявате да бъдете чути и да защитите тезата си. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, спечелвайки го с неподправено внимание и чар.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Горите от желание час по-скоро да видите резултатите от работата си. Очакванията ви са големи, но бъдете реалисти. Дайте преднина на уменията си, изпипвайте детайлите и нещата ще си дойдат на място. Много хора ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и точни.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За голяма част от вас денят е свързан с неотложни задачи, свързани най-вече с професионалната ви заетост. Трудът ви ще е ползотворен и ще постигнете намеренията си. Следвайки новостите, ще повишите интереса си към нови хора и познанства. За много от вас денят ще е наситен с положителни емоции, за които няма да чакате друг да ви ги създава.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Завършвате нещо важно, върху което работите от доста време. Това ще ви донесе желаното удовлетворение, още повече че получавате чудесни отзиви за работата си. Следете внимателно информация, която касае работата ви и не действате преди да сте предварително добре информирани. Очаквайте новина, свързана с вашия сърдечен партньор.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви занимават мисли как по-добре да организирате работата си за да стане тя печеливша. Някой ще ви постави в ролята на арбитър. Сами изберете дали да вземете участие или да запазите неутралитет. Но ви е нужно спокойствие за да вземете най-доброто решение за себе си. Финансите ви ще се стабилизират.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от професионален и личен характер ще решавате с прозорливост и делови подход. Постигнатото днес ще ви покаже посоката, която трябва да следвате, за да вървите ускорено напред. Финансовите затруднения няма да ви попречат на ентусиазма, още повече, че скоро ще ги преодолеете.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проявете разбиране към човека до вас, чието поведение ви смущава. Не бързайте да го съдите, за да не навредите на себе си. Изяснете си причините за това и ще спечелите симпатиите му. Други от вас ще пътуват за среща с места и хора, които ги интересуват. Административните въпроси ще се решават с известни затруднения, но в крайна сметка ще се справите.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансовите ви претенции ще бъдат задоволени и ще имате възможност да приключите успешна сделка. Както се казва парите сами ще ви намират. За да сте честни пред себе си, трябва да признаете, че от голяма помощ ви е личност, която решително се е намесила в кариерата ви. Предстои поврат в личния ви живот. За несемейни, това означава една нова романтична връзка, която ще прерасне в нещо сериозно.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С мнителното си отношение към околните сте в състояние да провалите добрите им намерения. Мислете позитивно и не пречете на онези, които следват логиката на целите си. Проявете разбиране и по финансов проблем, решаването му изисква време. Но не всичко днес е стрес, ще се радвате на добро развитие на делата си в професионален план.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да постигнете онова, което желаете трябва да подходите към задачите си грижливо и с нужната отговорност. На някои им предстоят изпитания, от които ще зависи професионалната им реализация. Не сте застрашени от фатални грешки. Любимите ви хора ще се погрижат вечерта ви да бъде приятна.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Съпътстващите проблеми ви причиняват тревога, въпреки, че са решими. Това се дължи на изострената ви чувствителност. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и направете компромис, щом трябва. Това го можете брилянтно. Парите ще ви застигнат в миг, който малко очаквате.
01 дек 2020
Последни новини