13 880 гласа са нужни за цял мандат в Кърджали

Средната тежест на един мандат в страната е малко над 11 000 гласа , на база изчисленията според данните, огласени до момента. Най-голямо отклонение от тази средна тежест се отчита при един от мандатите на ГЕРБ в Кюстендил, който излиза 19 610 гласа. Най-трудно пак според данните се получава цял мандат в Кърджали на последните избори - 13 880 гласа са нужни според сметките.

"При средна тежест на мандат от 11 000 гласа, от Видин ще влезе депутат с по-малко от 500 гласа.Новата методика математически е неиздържана", заяви в ефира на Дарик Стефан Манов, който като експерт в областта на изборното законодателство, беше и наблюдател на вота в неделя. Той е направил симулация с данните, огласени до момента от ЦИК, която показва, че от Видин в 42-то Народно събрание ще влезе депутат само с 474 гласа. По данните, които все още не са официални, това ще бъде четвъртият последен мандат във видинския район, който ще вземе ДПС.
Според него новата методика за изчисляване на изборните резултати допълнително е засилила съществуващите и досега разлики в гласовете, с които влизат депутатите от различните региони. Манов направи уговорка, че прави изчисленията за разпределението на мандатите на база на данните в секционните протоколи, които ЦИК качи сканирани в интернет.

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини