Сред конфискуваните бюлетини в Костинброд има и за Кърджалийския избирателен район

Сотир Цацаров

Гавният прокурор Сотир Цацаров обяви на пресконференция днес, че е информирал президента Росен Плевнелиев по телефона за сигнала и започналото разследване на случая снамерените бюлетини в Костинброд в петък вечер в 22 ч. 10 мин.

На пресконференцията, в която участват осем прокурори, бяха показани снимки на опаковани бюлетини, намерени в Костинброд, с надписи Кърджали, Варна, Пазарджик, Шумен и други избирателни райони, както и с надпис външно министерство. Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов определи това като смущаващо.

Сотир Цацаров обясни, че в РИК има определено количество бюлетини - резерв, с които, при нужда, се сменят, ако се окаже, че в секциите има некачествени бюлетини. Така той индиректно посочи, че по закон не може в печатницата в Костинброд да се съхранява резерв.

Общото количество е 22 палета с бюлетини, каза прокурор Роман Василев, като обясни, че в това количество има и брак. В отговор на въпрос той уточни, че бройката 350 хилади е била посочена от собственика на печатницата. Прокуратурата все още не знае точната бройка, тъй като палетите с бюлетини само са били охранявани, но не са били разпечатани самите палети, тъй като това би било процесуално нарушение.

Пред журналистите бе отворен един от палетите, като двама от журналистите бяха вписани в протокола като поемни лица, и се оказа, че вътре има бюлетини, предназначени за 24 избирателен район - София. Роман Василев сравни с моста от същия избирателен район и се оказа, че двете бюлетини са абсолютно идентични.

Нашето становище е, че тези бюлетини трябваше да бъдат изолирани, каза Борислав Сарафов. Малко преди това по време на пресконференцията журналист въкликна, че всъщност прокуратурата няма пълна информация от кои райони са бюлетините и дали не става дума за брак. 

В началото на пресконференция Сотир Цацаров потвърди, че сигналът за случая е бил внесен от Мая Манолова от БСП.

На базата на проверката от ДАНС Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство - за длъжностно престъпление и за престъпление, свързано с политическите права на гражданите. Незабавно след това са извършени и първите действия по разследването.

Президентът бе информиран за случая не защото прокуратурата дължи отчет някому, а защото следващият ден бе Ден за размисъл, а в неделя предстояха избори, каза Цацаров.

Първото нещо, което г-н Плевнелиев постави като първостепенна задача е осигуряването на охрана, уверих го, че това е направено, каза главният прокурор.

Предложих на президента, че разумният подход би трябвало да бъде до приключването на парламентарните избори прокуратурата да работи активно, но в никакъв случай да не изнася информация, г-н Плевнелиев прие напълно това, каза още Цацаров.

"На следващия ден станалото в Костинброд бе оповестено от една медия. Около 17.00 ч. поради огромния медиен интерес, Прокуратурата бе принудена да публикува прессъобщение. Това прессъобщение никъде не сочи, не адресира, дори не намеква за политическа партия.

За мен е необяснимо защо една политическа партия идентифицира себе си с този инцидент, за да твърди, че Прокуратурата е свалила техният резултат с 5 - 6 %. Реакцията на останалите политически партии беше експлоатация на събитието. Прокуратурата не може да бъде обвинявана, че е изнесла такава информация, че е адресирала към определена политическа партия, че е повлияла на резултатите", каза Сотир Цацаров.

Единственият извод е, че прокуратурата просто трябваше да стои на едно място; да е пасивен наблюдател. Подобна позиция не съответства на моите разбирания за работата на институциите, заяви главният прокурор.

В началото на пресконференцията той посочи, че прокуратурата дължи обяснения. По отношение на прокуратурата се чуха, говориха, демонстрираха всякакви факти, изявления, коментари, включително за нарушения на правомощията й по Конституцията и законите, включително, че се е намесила в изборната борба, включително, че е свалила нечий резултат с 5-6 процента.

Зам.-главният прокурор Ася Петрова представи информация за образуваните досъдебни производства преди изборите, сързани с купуване на гласове и други престъпления, свързани с изборното законодателство. Образувани са били общо 64 досъдебни производства, вече има двама осъдени.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини