5 °C

Сред конфискуваните бюлетини в Костинброд има и за Кърджалийския избирателен район

Сотир Цацаров

Гавният прокурор Сотир Цацаров обяви на пресконференция днес, че е информирал президента Росен Плевнелиев по телефона за сигнала и започналото разследване на случая снамерените бюлетини в Костинброд в петък вечер в 22 ч. 10 мин.

На пресконференцията, в която участват осем прокурори, бяха показани снимки на опаковани бюлетини, намерени в Костинброд, с надписи Кърджали, Варна, Пазарджик, Шумен и други избирателни райони, както и с надпис външно министерство. Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов определи това като смущаващо.

Сотир Цацаров обясни, че в РИК има определено количество бюлетини - резерв, с които, при нужда, се сменят, ако се окаже, че в секциите има некачествени бюлетини. Така той индиректно посочи, че по закон не може в печатницата в Костинброд да се съхранява резерв.

Общото количество е 22 палета с бюлетини, каза прокурор Роман Василев, като обясни, че в това количество има и брак. В отговор на въпрос той уточни, че бройката 350 хилади е била посочена от собственика на печатницата. Прокуратурата все още не знае точната бройка, тъй като палетите с бюлетини само са били охранявани, но не са били разпечатани самите палети, тъй като това би било процесуално нарушение.

Пред журналистите бе отворен един от палетите, като двама от журналистите бяха вписани в протокола като поемни лица, и се оказа, че вътре има бюлетини, предназначени за 24 избирателен район - София. Роман Василев сравни с моста от същия избирателен район и се оказа, че двете бюлетини са абсолютно идентични.

Нашето становище е, че тези бюлетини трябваше да бъдат изолирани, каза Борислав Сарафов. Малко преди това по време на пресконференцията журналист въкликна, че всъщност прокуратурата няма пълна информация от кои райони са бюлетините и дали не става дума за брак. 

В началото на пресконференция Сотир Цацаров потвърди, че сигналът за случая е бил внесен от Мая Манолова от БСП.

На базата на проверката от ДАНС Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство - за длъжностно престъпление и за престъпление, свързано с политическите права на гражданите. Незабавно след това са извършени и първите действия по разследването.

Президентът бе информиран за случая не защото прокуратурата дължи отчет някому, а защото следващият ден бе Ден за размисъл, а в неделя предстояха избори, каза Цацаров.

Първото нещо, което г-н Плевнелиев постави като първостепенна задача е осигуряването на охрана, уверих го, че това е направено, каза главният прокурор.

Предложих на президента, че разумният подход би трябвало да бъде до приключването на парламентарните избори прокуратурата да работи активно, но в никакъв случай да не изнася информация, г-н Плевнелиев прие напълно това, каза още Цацаров.

"На следващия ден станалото в Костинброд бе оповестено от една медия. Около 17.00 ч. поради огромния медиен интерес, Прокуратурата бе принудена да публикува прессъобщение. Това прессъобщение никъде не сочи, не адресира, дори не намеква за политическа партия.

За мен е необяснимо защо една политическа партия идентифицира себе си с този инцидент, за да твърди, че Прокуратурата е свалила техният резултат с 5 - 6 %. Реакцията на останалите политически партии беше експлоатация на събитието. Прокуратурата не може да бъде обвинявана, че е изнесла такава информация, че е адресирала към определена политическа партия, че е повлияла на резултатите", каза Сотир Цацаров.

Единственият извод е, че прокуратурата просто трябваше да стои на едно място; да е пасивен наблюдател. Подобна позиция не съответства на моите разбирания за работата на институциите, заяви главният прокурор.

В началото на пресконференцията той посочи, че прокуратурата дължи обяснения. По отношение на прокуратурата се чуха, говориха, демонстрираха всякакви факти, изявления, коментари, включително за нарушения на правомощията й по Конституцията и законите, включително, че се е намесила в изборната борба, включително, че е свалила нечий резултат с 5-6 процента.

Зам.-главният прокурор Ася Петрова представи информация за образуваните досъдебни производства преди изборите, сързани с купуване на гласове и други престъпления, свързани с изборното законодателство. Образувани са били общо 64 досъдебни производства, вече има двама осъдени.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 04.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С отговорно отношение към делата си ще пристъпите към изпълнението им. Добрата ви организация е гаранция за свършена в срок работа и още нещо. Благодарение на изградения си авторитет ще защитите позициите си по наболели въпроси, както на работното място, така и в държавното управление.
04 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
04 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Приключване на започнат проект ще ви натовари със срокове и допълнителни изисквания. Запазете спокойствие и не си го изкарвайте на сътрудниците или роднините. Занимаващите се с бизнес ще получат предимство. Съвместните действия с конкуренти, ако не ви донесат пари, то поне ще се запознаете с нивото на работата им.
04 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще постигнете значителни успехи в деловата сфера. Използвате максимално откритите шансове, което ви дава значителни финансови постъпления. Изненадайте вашия любим човек с приятен жест вечерта.
04 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
От позицията на по-силния ще следите поведението на приближените си, давайки съвети и препоръки. Запазете добрия тон и не пропускайте да насърчите активността им, това ще се оцени. Затруднения от технически характер ще възпрепятстват започната задача, но с нечия добронамерена помощ ще се справите.
04 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Професионалистите не позволяват на емоциите да диктуват поведението им. Ако считате себе си за такива трябва да се освободите от всичко, което пречи на трезвата ви преценка за нещата. Помислете добре върху възможностите си и в случай, че не ги преценявате, като добри, променете тактиката. Вярвайте в себе си, работата ви скоро ще даде резултат.
04 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Освободете се от напрежението и мислете за по-приятни неща. Домашните ангажименти ще ви подтикнат към преосмисляне на приоритетите ви, върху какво да съсредоточите вниманието си през следващите дни. Има неща, които не търпят отлагане, зимата чука на вратата. Отвърнете на доброто с добро.
04 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще е напрегната и ще е свързана с много хора и ангажименти. Въпреки всичко запазете спокойствие и бъдете сигурни, че ще успеете да осъществите голяма част от плановете си за деня. Възможно е да ви се наложи да изоставите нещо ненадеждно. Част от вас имат шанса да започнат нова сърдечна връзка и това обяснява прекалената ви емоционалност.
04 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С подходящи аргументи ще убедите някого да се включи в изпълнение на ваша задача. Организацията и ефективността на работното място налагат промени, които могат да ви противопоставят с колегите. Не прибързвайте с оценките, има по-елегантни начини за справяне със ситуацията, бъдете дипломатични.
04 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бързо се ориентирате в нова и сложна ситуация, в която сте изпаднали. Мнозина на ваше място биха се отчаяли, но вие веднага намирате няколко варианта за изход. Благоприятна в случая е и позицията, в която се намирате.
04 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
04 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Работата ви днес ще върви по обичайния начин. Имате възможност да осъществите намеренията си, но ще ви е необходимо търпение. Контактите ви с влиятелни личности могат да ви отворят много врати, но от вас зависи как ще използвате предоставените ви шансове. В интимен план ще се чувствате обградени с любов и сигурност, което ви зарежда с нови сили.
04 дек 2020
Последни новини