Милко Багдасаров:Време е да отпратим калинките от властта

Милко Багдасаров

Много трудно можем да отправяме политическите си послания през месеца на предизборната кампания, причината е в умората на хората, на многото неизпълнени в годините обещания и най-вече в шума на скандалите около бившите управляващи. Това казва водачът на листата на Коалиция за България в Кърджалийския район, областен лидер на БСП и директор на най-голямото СОУ „П.Р.Славейков” в областта Милко Багдасаров. В интервю в Кърджали Багдасаров категорично отхвърля версията, че Сергей Станишев е инициатор и режисьор на скандалите с подслушванията. „Познавам Сергей Станишев отблизо и не допускам той да е инициирал подслушванията, каквито обвинения сега се лансират и в никакъв случай не може да се прави сравнение между него и тандема Борисов-Цветанов, най-малко пък в интелектуално отношение. Европа вече е оценила лидера на социалистите в България и хората едва ли ще се повлияят от махленската и мутренската клюка”, посочва Багдасаров.

Според него най-големият препъни-камък пред левицата в Кърджалийска област е в раздвоението между държавната и общинската власти – едната в ръцете на ГЕРБ, другата в тези на ДПС, както и прякото участие на двете власти в предизборната кампания. „Усеща се обаче, че калинките, чисто политически назначените хора, включили се най-агресивно в кампанията сега, се различават, на места се срещат и такива с подходящия ценз. Основното е участието на административните структури, те се стараят всячески да ни пречат. Навсякъде се оплакват от натиска им, особено в пограничните райони. Местните са заплашвани, че няма да им бъдат осигурени сечища и дърва за огрев, ако не гласуват за ГЕРБ. Пречи се по всевъзможни начини при издаването на документи за развиване на бизнеси, за масираните проверки в малките и средните фирми да не говорим, държавната администрация ги подлага на рекет. На това именно се дължи фактът, че една трета от хората останаха без работа”, заключава Милко Багдасаров.

Запитан какво е да си социалист в бастиона на ДПС и опозиция на бившия коалиционен партньор, той отбелязва, че след всички перипетии БСП остава единствената политическа сила в Кърджалийско, която отстоява интересите на избирателя извън ДПС. „Минахме и през Тройната коалиция, която на местно ниво няма как да я припознаем, винаги ДПС е било от едната страна на монетата. Ние сме добре приети и сред турската общност, много са онези хора, които виждат в нас свои защитници. Защото ние умеем да правим разлика между ДПС и българските турци, за разлика от установеното мнение, че те са едно цяло. В листата заложихме на младите хора, сред които са две прекрасни момичета от турския етнос, а това е пореден знак”, коментира водачът на листата.

Според него е изключително важно Кърджали да излъчи поне един депутат извън ДПС и той да бъде именно от коалиция за България, и обяснява защо е така: „И през последния мандат имаше местен депутат извън ДПС, /от ГЕРБ, бел.авт./, но той пречеше да се случи нещо в района, вместо да помага, използвайки общата формулировка, че трябва да се ликвидира ДПС. Елементарно е, че ДПС е монополизирало местната власт в общините и ако се получи дисбаланс между властите, губещи са хората, а не партиите. Ние сме се ръководили от потребността за баланс в национален план и сме изградили Водното огледало, направили сме реформите във водоснабдяването и канализацията, и т.н. Не трябва да се забравя, че в Кърджалийска област само по времето на предишния мандат влязоха 340 милиона лева. Да кажат от ГЕРБ какво допринесоха за района. Още от първия си ден в управлението се заядоха с Водното огледало, вместо да организират с проекти пространствата около него и Кърджали да стане най-красивият български град”, казва Багдасаров.

Той припомня намесата на ГЕРБ след спечеления от местна фирма търг за строител на крайбрежния парк „Арпезос Север” и я определя като груба, арогантна и недопустима. Кметът Хасан Азис е бил „помолен” от бившия вътрешен министър и екс-вицепремиер Цветан Цветанов да не протестира, а да приеме, че кумецът му Тодор Бояджиев трябва да изгради парка. Казал му е, че ако не е Бояджиев строителят, парк няма да има. „Тогава след разговор с кмета всички се видяхме принудени да замълчим, компромисът беше заради самия проект и хората, които го очакваха. Ние можехме да вдигнем шумотевица и БСП щеше да получи съответния си дивидент от алармата, но парк нямаше да има”, подчертава Багдасаров.

Запитан как може да спре обезлюдяването и обезбългаряването на Източните Родопи, той казва, че въпросът за обезбългаряването е най-тежък в района и той има своите дълбоки корени. Те са в управлението на национално ниво, но и на местно. „Ние не сме създали система, която да покаже на българското малцинство в областта, че те могат да намерят реализацията именно в Кърджалийско. Това е един много сериозен проблем, необходим е коренно нов подход към професионалната реализация на младите, условията ги има. Когато говоря за това, особено по време на кампанията, винаги ме контрират, че млад човек не би отишъл на тютюневата нива, в завода като стругар, общ работник. Според мен в случая са важни доходите, само те могат да задържат младите хора. Има ли високи доходи за всички, няма да се тревожим за цената на тока”, уточнява Багдасаров.

Трябва ли турският език да стане задължителен предмет в училище, каквито искания отправят лидерите на ДПС, на този въпрос той отговаря с най-важното за него понятие – мотивацията. „Като човек от системата на образованието винаги извеждам мотивацията като приоритет – не само на учениците, но и на учителите, родителите, обществото. Големият проблем в Кърджалийска област не е с майчиния език на децата от турските семейства, а с българския. Той е основата за реализацията на всяко дете, всичко се изучава на официалния език и ако ние сме създали възможност детето да се справя наравно с останалите, то ние сме го пратили на опашката на конкурентоспособните”, коментира учителят и директор на училище. В ръководеното от него СОУ учат над 800 турчета, но той е отбелязал огромния отлив от изучаването на майчиния език. През 1991 г. в училището са работили 5 преподаватели по турски език, минимум 500 деца са били в 25 групи. Впоследствие децата се ориентират към другите форми, вече няма нито един учител по турски в СОУ „П.Р.Славейков”. „И децата, и родителите разбраха кое е по-важното за бъдещето. Системата на задължително избираемия предмет работи отдавна и няма нужда да откриваме топлата вода сега тепърва. И никой не може да ме убеди, че в първи клас детето може да бъде ограмотявано на три езика едновременно. Но е факт, че учениците сами избират западните езици и математиката пред обучението по турски”, подчертава училищният директор. Според него мотивацията за равнопоставено развитие още в началото на обучението на децата е начин да спре производството на „калинки”, които в бъдеще биха опропастили държавата.

Крайно време е калинките да бъдат отстранени от управлението на страната. Очевидно е, че недостатъчно образованият човек е сляп за проблемите в дълбочина във всяка сфера и това е огромна беда за страната. Имаме нужда от нормални хора във властта, способни и аналитични”, заключава Милко Багдасаров.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини