Изселник съди НОИ, иска признаване на стаж в България за пенсиониране в Турция

Шукри Сюлейман

Българският изселник и зам.-председател на правозащитната организация BAHAD Шукри Сюлейман съди Националния осигурителен институт за това,че не получава от България пари за стажа натрупан преди 1989 г. в нашата страна.Шукри Сюлейман смята,че той е правил необходимите вноски в пенсионния фонд и сега му се полагат тези пари.Неговата изселническа организация постави въпросът пред Парламентарната асамблея на съвета на Европа.

За признаванена стажовете на изселниците в нашата страна се обяви и председателят на правозащитната организация “Справедливост-България” Сезгин Мюмюн.Според него от този казус са засегнати над 150 000 наши изселници,които не могат да се пенсионират навреме и са принудени да откупуват с вноски пенсиите си в Турция.

 

На запитване на Кърджали бг вести от Националния осигурителен институт ни отговмориха следното:”По отношение признаването на стаж на българските преселници за пенсиониране в Република Турция Ви уведомяваме, че съгласно българското законодателство, за придобиване на право на пенсия, осигурителен стаж, положен в друга държава се взема предвид само при условие, че между Република България и съответната държава има договор за социална сигурност, предвиждащ това. С оглед факта, че между България и Турция няма такъв договор, за право на българска пенсия, стаж, придобит по турското законодателство не се признава. Понастоящем действащото споразумение между двете държави предвижда само отпускане и изплащане на български пенсии на лица, преселили се в Турция след 01.05.1989 г., при което отпускането на пенсиите се извършва само въз основа на българския осигурителен стаж на лицата.

В случай, че въпросът Ви касае зачитане на български стаж за придобиване на право на турска пенсия, то относно това НОИ не е компетентен да отговори, тъй като става дума за прилагане на чуждо законодателство и, ако турските правни разпоредби допускат зачитането на чужд стаж за придобиване на право на пенсия, няма пречка това да се прилага от турската страна по отношение на български стаж, без оглед на обстоятелството, че за същия този стаж на лицето се изплаща пенсия по българското законодателство, тъй като споменатото по-горе споразумение не урежда подобни ограничения.

По отношение сключването на договор за социално осигуряване между двете държави, предвиждащ взаимно признаване на осигурителен стаж Ви информираме, че на настоящия етап не разполагаме с информация за това.”

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини