Сини срещу червени - Левски срещу ЦСКА

 

Вечното дерби на България е на линия. И след като то предстои, няма как съботата да не е интригуващ ден за футбол.

Левски – ЦСКА, 16:00 часа


Вечното дерби на Футболна България все още фокусира вниманието, макар че този сблъсък отдавна не е това, което беше. Качеството на играта е далеч от времената преди 20-тина години – най-малкото рядко в дербито пада повече от един гол.

Дербито рядко е било предвидимо, но през годините безспорно предимството в исторически план е на страната на „Левски”. Само в мачовете за А група сините имат 51 победи, червените са с 43, а 36 мача са завършили наравно.

Конкретно на 27 април двата отбора са изиграли два мача – финал за Купата на България през 1986 година, спечелен от „Левски” с 2:1 и мач за първенство десет години по-късно, спечелен от ЦСКА с 1:0. А в събота са играни най-много мачове за първенство между сини и червени – цели 55, като интересното е, че ЦСКА има повече победи  - 21, за „Левски” са 19, а равенствата са 15.

Именно 1:0 в последно време е най-често срещаният резултат между „Левски” и ЦСКА. Последните три дербита са завършили по този начин, като два пъти резултатът е в полза на червените, а веднъж – в полза на сините. Равенство пък не е фиксирано от пет дербита насам.

Като цяло в този сблъсък за отбелязаване са няколко тенденции – обикновено ако има доста изразен фаворит преди мача, той губи. Освен това ЦСКА много рядко успява да направи дубъл от победи над вечния съперник в един сезон – червените вече спечелиха есенното дерби.

От гледна точка състави основният въпрос, който вълнува синия лагер, е състоянието на Базил Де Карвальо. Голмайсторът на „Левски” се контузи по време на първия мач от полуфиналите за Купата на България срещу „Локомотив София” и още не е напълно възстановен. Най-вероятно Де Карвальо ще е на резервната скамейка. Владимир Гаджев е в групата за мача, но едва ли ще излезе като титуляр.

В ЦСКА пък се готвят да започнат в атака с бразилеца Мишел Платини и с Мартин Камбуров. Апостол Попов, Михаил Венков и Платини имаха проблеми през седмицата, но вече са готови, заяви в навечерието на мача Радуканов.

Интересен ще е подходът към мача на двамата треньори. Обикновено в най-ново време в дербито се залага на предпазлива игра с мисъл за защита. Прави впечатление, че през последните години ЦСКА по-често е по-агресивният и искащ победата отбор – в последните седем дербита червените има 4 победи, а сините – само 2. Ако ЦСКА започне с Камбуров и Платини, може да се очакват проблеми за централната двойка защитници на „Левски” Димитъв Везалов и Йордан Милиев, които са склонни да допускат грешки. Положението в защитата на червените обаче не е много по-различно, особено предвид страхотната форма на Гари Родригес – неговата бързина ще е най-неприятният фактор за ЦСКА и вероятно Иван Бандаловски ще трябва да внимава и да помага повече в защита.

Средните ставки за срещата дават предимство за „Левски” – 2.15, при 3.10 за равенство и 3.10 за успех на ЦСКА.

Прогноза: Х1

Атлетико Мадрид – Реал Мадрид, 21:00 часа


24 поредни мача във всички турнири без победа – кошмарът на „Атлетико Мадрид” отново е тук. Каквото и да правят срещу „Реал”, „дюшекчиите” винаги се провалят, независимо колко удобен е моментът да спрат черната серия.

И сега моментът изглежда доста подходящ – „Реал” е в нокдаун след шамара в Шампионската лига от „Борусия Дортмунд”, информациите за напускане на Жозе Моуриньо се засилват, а белите 99% ще трябва да се задоволят само с Купата на краля като трофей през този сезон – една твърде мрачна перспектива за свикналите на слава звезди на белите.

Заради все още малкия шанс да играят финал в Шампионската лига, треньорът на белите Жозе Моуриньо вероятно ще запази някои от основните си играчи. Според информация във вестник „Ас” Кристияно Роналдо няма да играе, тъй като има болки в лявото бедро. Възможно е срещата да пропуснат още Месут Йозил и Шаби Алонсо. Със сигурност аут е Микаел Есиен, Арвало Арбелоа също 99% няма да играе, Марсело продължава да лекува контузия.

За „Атлетико” има една добра новина – нападателят Диего Коща ще може да играе. Той беше наказан за мача, но след обжалване жълтият му картон, който получи в мача със „Севиля”, беше отменен. Арда Туран също може да се върне.

От 1999 година „Атлетико” няма победа над градския съперник. Тогава „дюшекчиите” взеха дубъл в първенството над „Реал” – два успеха с по 3:1. Сега разликата между двата тима във временното класиране е 3 точки – „Реал” е втори, „Атлетико” – трети.

Въпреки всичко средните ставки на букмейкърите дават леко предимство на „Реал” – 2.50 за тяхна победа, 3.50 за равенство и 2.62 за победа на „Атлетико”.

Прогноза: 1

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини