Левски взе вечното дерби и остава в битката за титлата

Интрига, драма и гол в последната минута – най-после вечното дерби на България напомни за себе си, а „Левски” победи с 2:1 и остава в борбата за титлата.

Предвид стартовите състави в самото начало изглеждаше, че двата отбора ще гледат предимно да не загубят, а не да се борят за победата. Особено разочароващ беше титулярният състав на ЦСКА – нито Мартин Камбуров, нито Мишел Платини започнаха, което лиши червените от шанса да упражнят натиск в центъра на защита на „Левски”. Милен Радуканов беше залепил Лукас Саша за Гари Родригес и като цяло не беше много ясно как ЦСКА ще атакува.

За „Левски” аут беше Базил Де Карвальо, но Николай Митов не изневери на постройката на игра на сините напоследък – един централен нападател тип таран, този път в лицето на Жоао Силва и свободна роля за Гари Родригес, който беше пазен най-често от Лукас Саша.

Доброволният отказ на ЦСКА от нападателна игра предвид титулярните 11 за армейците даде инициативата на „Левски” – сините пресираха повече и играта се развиваше предимно в червената половина.

Положения, логично и характерно за новата история на дербито, нямаше особено много. Комично „Левски” можеше да си вкара автогол след пробив на Абел Анисе, който изтърва момента да стреля, но Дъстли Мюлдер при свършила ситуация панически ритна топката в гърба на Даниел Димов и излезлият напред Пламен Илиев можеш да бъде изненадан от рикошета. „Левски” отвърна с удари на Гари Родригес и Стефан Велев, но те бяха блокирани.

Мъката във футболно отношение си вървеше по познатия начин, но в 40-тата минута късметът се усмихна на по-активния отбор – „Левски”. Тогава Христо Йовов беше оставен поне половин минута да си гласи топката, накрая стреля с левия крак като траекторията отиваше в аут, но кълбото рикошира в Апостол Попов и смени тотално посоката, хващайки в крачка Томас Черни – 1:0.

ЦСКА можеше да изравни в следващата атака, след като Пламен Илиев изтърва едно елементарно центриране и Игнасио Лорес Варела върна добре топката на Марсиньо, който стреля по диагонала, но Илиев спаси головия удар, а Спас Делев на далечната греда изостана с една крачка от възможността да направи голова добавка.

На почивката Милен Радуканов вкара в игра Мартин Камбуров и Костадин Стоянов и емоциите ескалираха в началото на второто полувреме, когато за по-малко от десет минути двата отбора създадоха толкова положения, колкото за последните три дербита. Първо дълъг пас намери Гари Родригес зад гърба на червената защита, след като Апостол Попов гледаше как да дърпа Жоао Силва за фланелката, вместо да избие топката и Иван Бандаловски откровено спъна Родригес в наказателното поле, но съдията не даде чиста дузпа.

След това положение Абел Анисе беше изведен сам срещу Илиев, беше подръпнат от Даниел Димов и пропусна невероятно чисто положение. Претенциите за дузпа на червените обаче бяха повече от смешни, след като Анисе не подаде на останалия сам в ляво от него срещу зейналата врата Камбуров. Веднага след това пък Марсиньо надбяга Йовов и стреля силно с левия крак, но от малък ъгъл и Пламен Илиев изби.

В 51-вата минута фин пас намери Жоао Силва пак зад гърба на отбраната в червено, но Томас Черни излезе добре и с една ръка му изби топката от краката.

След тези бурни минути нещата се поуспокоиха, като темпото беше доста високо за българските стандарти, но положения липсваха. „Левски” беше по-опасен, защото действаше на контраатака, но бъркаше в последния пас, а ЦСКА гледаше повече напред, но сините се отбраняваха доста по-организирано.

В 69-тата минута всичко се промени – тогава Мартин Камбуров беше спънат на около 25 метра малко вляво от вратата на Илиев. Зад топката застана Марсиньо, който стреля крайно слабо, топката се отби в стената и се върна при бразилеца, който я намери от воле и с падащ лист я забоде в горния десен ъгъл на Илиев – абсолютно неспасяем удар и 1:1.

Само минута по-късно в игра влезе Мишел Платини, който смени точно Марсиньо. И веднага Платини остави отпечатък върху играта – страхотен негов пас намери Спас Делев абсолютно сам срещу Пламен Илиев, дребничкият нападател на червените си нагласи топката на воле и стреля много мощно, но право във вратаря на сините, който спаси.

В 77-та минута „Левски” претендираше за нова дузпа – тогава при пас към Станислав Ангелов Венци Василев влезе по-твърдо и имаше контакт, но Ангелов падна твърде артистично и съдията пак замълча.

В 84-тата минута пробив отдясно за „Левски” завърши с хубав пас към Антонио Вутов, който стреля от десет метра, но Бандаловски подложи крак и спаси сигурен гол.

По-активният финал на мача за „Левски” обаче доведе до голямата радост за сините – в 90-тата минута поредното центриране отдясно намери Жоао Силва сам на пет-шест метра от вратата на ЦСКА и португалецът с плонж с глава закова топката след неразчетено излизане на Томаш Черни - 2:1. Така "Левски" взе ценната победа и продължава да мечтае за титлата.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини