Моника Панайотова:Снижаваме младежката безработица с 6 млрд.евро

Посрещането

Кърджалийският регион е с безработица над 25 % и политическа партия ГЕРБ чрез своето правителство и чрез своите евродепутати направи всичко възможно тя да бъде снижена под 20 на сто. Това обаче ще стане през следващия програмен период на Европейският съюз, когато за България ще бъдат заделени 6 млрд.евро за преодоляване на младежката безработица. Парите са договорени с участието на евродепутатите от ГЕРБ. Акцентът ще бъде поставен на образованието , ако партията получи доверието на избирателите на 12 май. Това заяви пред студенти и зрелостници евродепутатът от ГЕРБ Моника Панайотова. Тя участва в кръгла маса на тема “Предизвикателствата пред младежката заетост и образование в България и Европа”, която се състоя в конферентната зала на Бизнесинкубатора в Кърджали. В работата на форума взеха участие областният управител Иванка Таушанова, водачът на листата на ГЕРБ за Кърджалийският многомандатен район Цвета Караянчева, Ирена Соколова, член на Комисията по образование,наука и въпросите на децата, младежта и спорта в 41-народно събрание и кандидати за народни представители.

Моника Панайотово говори на тема “Приоритетите на ГЕРБ в сферата на образованието и политиките за младежка заетост-акцентиот предизборната платформа”.

Евродепутаткъта съобщи, че в момента младежката безработица в Европейският съюз е 5,5 млн.души. В Гърция,Испания и Унгария тя надхвърля 55% отброжя на младежите. Нашата страна се намира в средата на европейската класация. Според Панайотова е тревожно, че 58 на сто от младите хора в съюза не искат да имат собствен бизнес , а да бъдат наети. Трябва да работим за предприемаческият дух на младежите, който ще създава работни места, смята евродепутатката. Тя каза е договорено с европейско и национално финансиране създаването на 2500 малки и средни фирми. Те ще бъдат като учебни компании, в които млади хора ще развиват предприемаческия си дух и ще създават работни места. Тя смята , че трябва да има сериозна връзка между образование,бизнес и публичен сектор. Моника Панайотова се обяви за продължаване на мерките на Европейския социален фонд за подкрепа на младите хора на първото работно място и за стажуването. Освен това трябва да има гъвкавосст в заетостта, като почасово заплащане на труда на студенти и млади майки. Те трябва да работят за да не губят професионалната си квалификация. Тя каза, че трябва да има квалификационни курсове не само за младите хора до 25 годишна възраст, а до 30 години. Това ще стимулира трайни форми на заетост през следващия програмен период.

Моника Панайотова съобщи, че на ниво Европейски съюз има гаранции за студентските заеми от Европеската банка за развитие. Ние ще се адаптираме към тази европейска мярка, обеща евродепутатката. Тя подкрепи нисколихвените кредити за младите хора и програмата за наемането им за 6 месеца при което държавата плаща осигуровките им.

Георги Кулов

Приятели
Брифинг
Публиката
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини