Ивайловград фаворит за римски пир в Търново

Ивайловградският щанд спечели наградата за „Оригинално представяне на продукт на културния туризъм“ в 10-то издание на Международното изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново.

 Наградата за оригиналната презентация прие в старопрестолния град изпълняващият длъжността директор на Общински исторически музей в Ивайловград Николина Райкова-Николова. Тя отнесе в южното градче плакета с надпис от колоната на цар Иван Асен ІІ в църквата "Св. 40 мъченици", изработен от скулптора Борис Борисов.

Кметът Диана Овчарова лично посрещна първите гости на ивайловградския щанд, а изпълняващият длъжността директор на музея в Ивайловград се превъплати в ролята на древноримска робиня и изпълни римски ритуал на посрещане като изми с ароматна вода ръцете им. Сред възстановка на колонадата и част от басейна на античната вила „Армира“ в първия ден на изложението служители на общината, исторечския музей и туристическия информационен център пресъздадоха автентичен римски пир и обраха точките от посетителите. Древноримските актьори изиграха пред собственика на вилата и неговите гости част от музикално-поетичния спектакъл "Съзвездие наречено любов" по стихове на Ивайло Балабанов. В края на спектакъла гостите на павилиона отпиха и на чаша ивайловградско вино.

Изложението в Изложбените зали "Рафаел Михайлов", където на площ от 300 кв. м над 60 изложители от 30 български общини и 15 чужди държави бяха разположили свои щандове.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини