По-малко изселници застават пред урните в сравнение с 2009 г.

Българите в чужбина са подали общо 83 884 заявления за откриване на изборни секции, като от тях 72 526 са били подадени на хартиен носител, а 11 358 - по електронен път. Това съобщи на специална пресконференция говорителят на Министерството на външните работи Димитър Япраков. Според прогнозите въз основата на тези данни Централната избирателна комисия ще формира 227 секционни избирателни комисии в 56 държави.

Този брой е съпоставим с предишните парламентарни избори през 2009 г., като тогава е имало 274 секции в чужбина в 58 държави. За сегашния вот в 39 от държавите ще има секции само в дипломатическите и консулски представителства, а в 17 са събрани достатъчно заявления и е получено разрешение и за допълнителни секции.

Няколко от държавите, до които са били отправени запитвания за гласуване извън посолствата и консулските служби, все още не са отговорили - Бразилия, Бахрейн, Естония, Куба, Непал, Литва, Пакистан и Тайланд. Там обаче така или иначе не са подадени достатъчно заявления.

Най-много заявления за гласуване в чужбина са подали българите в Турция - 63 667, като в страната най-вероятно ще бъдат формирани 86 секционни избирателни комисии. Тази бройка е по-малка, отколкото на парламентарните избори преди четири години, когато броят на СИК в Турция достигна рекордните 123.

Голям брой заявления са подадени и в Испания, където по всяка вероятно ще има 24 секции, във Великобритания, където секциите ще са 12, и САЩ - с 11 секции. В Германия секции ще има в Берлин, Мюнхен, Франкфурт на Майн, както и в почетните консулства в Хамбург и Магдебург. За почетните консулства в Дармщат и Лемен (ан дер Мозел) не са събрани достатъчно заявления.

От министерството припомниха, че Германия не прави за никого изключения изборни секции да бъдат организирани извън дипломатическите и консулски служби и в офисите на почетните консулства.

След като ЦИК обяви официалния брой на секционните избирателни комисии, информацията за тяхното разположение ще бъде обявено на сайта на външното министерство, както и на страниците на дипломатическите и консулски служби.

Следващата седмица в министерството ще се проведат срещи с представители на политическите партии, за да решат състава на секционните избирателни комисии и дали ще изпращат свои представители в тях.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини