СОУ „Вл. Димитров – Майстора”обучава деца със специални потребности

В СОУ „Владимир Димитров – Майстора”- гр. Кърджали вече шеста поредна година интегрирано се обучават ученици със СОП. От началото на 2012/2013 учебна година стартира ПРОЕКТ ВG051РО00-4.1.07 „Включващо обучение”. Училището е едно от осемдесет и четирите пилотни учебни заведения, включени в него. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд на ЕС. В него участват 19 ученика, подпомагани от двама ресурсни учители и един психолог. Целта на проекта е осигуряване на подкрепяща среда за равен достъп до образование и за отваряне на образователната система с оглед осъществяването на включващо обучение на учениците със СОП.

В края на месец ноември Петя Чобанова, психолог по проекта, присъства на тридневно обучение в София, където се разгледа методиката за оценка на образователните потребности на децата и учениците със СОП. След завръщането й по тази методика бяха обследвани всички ученици. По предложение на класните ръководители, родителите и ЕПИОВЕСОП бяха обследвани още трима ученици.

Ръководството на училището предостави просторен кабинет за работата с децата, който беше дооборудван от проекта с дидактически материали и компютърно - технически средства. Продължава интериорното му обзавеждане и до момента.

Учениците със СОП се включват в различни класни и училищни мероприятия. Участваха в изработването на коледни и новогодишни картички и украса, мартенички, табло и картички за първа пролет. По случай патронния празник на училището взеха участие в организираното състезание по краснопис, където се представиха достойно и бяха отличени с грамоти, връчени им от директора.

Чрез отличния опит и всеотдайността на педагозите Галина Топалова и Евгений Иванов се създават положителни нагласи в училищната и родителската общност към включващото обучение за постигане на интеграционен ефект.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини