Българите лъжат социолозите от страх,те политиците

Михаил Мирчев

Българите лъжат социолозите при провеждането на проучвания от страх. Те се съмняват, че анонимността на допитването може да бъде нарушена и да попаднат под ударите на криминален, икономически или административен рекет. Това с особена сила се усеща в малките населени места. Докато през 2009 г. Българите, които са криели истинските си политическите предпочитания от социолозите са били 5-7 на сто, сега са 15-20 процента. Това заяви пред журналисти в Кърджали професорът по социология от УНСС Михаил Мирчев.

Мирчев оспори резултатите от направените през март проучвания за политическите нагласи на българите. Според него избирателите още са под впечатленията на падането на “Великия колос” от власт и преосмислят ориентацията си. Ще са необходими 3-4 седмици за да се определят. Социологическите проучвания трябва да стартират в началото на април, смята професорът.

Той отказа да прови прогнози за предстоящите предсрочни парламентарни избори, но открои някои тенденции. Според него електоратът на БСП от 2005 г. е много разколебан. На вота през 2009 г. се оказва, че 35 % от феновете на столетницата са обявили, че ще гласуват, но не са го направили. Днес обаче е налице обратна тенденция. Ядрото се консолидира и саботьорите намаляват. Освен това има промени и в периферията на БСП. Тези които са отишли при други партии сега се връщат. Други пък намират в социалистите по-малкото зло от ГЕРБ.

При ГЕРБ има чувствителен отлив на избиратели, който е около 50%. Сега партията трябва да навакса, защото зад нея стоят едва 700 000 избиратели. Необходимо е да вдигне двойно рейтинга си, за да запази позициите си на управляваща политическа сила.

Проф.Мирчев посочи също, че с наближаването на избори се наблюдават некоректни социологически сондажи. Единият от тях е този на Мира Радева, която даде 30 % подкрепа на ГЕРБ , двойно по голяма отколкото на БСП. Според него опасни били и различни организации които публликували свои прогнози, които като тази на Радева не са представителни за страната.Повторени стократно те се превръщали в истина за избирателите.

Мирчев каза, че много сайтове правят свои собствени анкети като ги лансират за представителни, но това също не трябва да се приема на доверие. Те не са извършени според методиката на социологията.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини