Рибарите на сухо от 15-ти, остават им само обезрибени язовири

Кой ловил-ловил. Забрана

Който ловил – ловил. От 15-ти април, понеделник, влиза в сила пълна забрана за риболов, съобщават от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. За да хванат последната слука, стотици хасковлии нарамиха въдиците, като някои дори излязоха в отпуск.

Забраната ще продължи 47 дни, до края на май включително. Целта е да се съхрани рибата в периода на нейното размножаване. До момента бе забранен само улова на бяла риба.

За разлика от предишни години, когато е нямало по нито един, този път на местните любители са оставени цели 7 свободни водоема. Това са язовирите “Стамболийски”, “Конуш”, “Крепост” и старото речно корито на Марица в защитена местност “Златополе”, големият харманлийски язовир "Орешец”, не по-малкия стамболовски "Гледка" и язовира край свиленградското село Димитровче.

Рибарската общност обаче не е особено доволна. Повечето от посочените водоеми доскоро бяха арендаторски, като големия водоем край хасковското село Стамболийски. Язовирът обаче претърпя тежка щета по време на февруарските наводнения от миналата година и като разбра, че ще трябва да го ремонтира, арендаторът се отказа. Практиката в такива случаи е да се пускат мрежите и се прибира рибата, която наемателят е отглеждал през годините. До миналата година арендаторски бе и водоема край Конуш, както и тези край Крепост и Димитровче.

Огризките за любителите рибари са най-вече под формата на каракуда и бибан. Само може би на Орешец могат да се срещнат и други видове-костур, шаран, а при късмет и сом.

Г.Христов

Бившият арендаторски язовир край Стамболийски бе разрушен от февруарските наводнения
Арендаторът от 2000-та година Стоил Стоилов се отказа
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини