Ваят д-р Желязко Христов върху морена

Ликът на лидера на КНСБ проф. д-р Желязко Христов ще бъде изваян върху мраморна плоча на 800-килограмова морена за постамент.

Паметникът ще бъде поставен в хасковските Минерални бани, в близост до „Богородичната стъпка“ и срещу сцената, на която се провежда международния детски етнофестивал.

Идейният проект за паметния знак на професора е готов и вече се работи плочата. Ликът му ще бъде лазарно гравиран в мрамора, уточниха от регионалната структура на КНСБ в Хасково.

Идеята за паметника е на Сдружението „Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов, д.м.”. Към инициативата се включва и община Минерални бани, която вече е осигурила мястото за поставянето  и 1 000 лв за изработката на плочата.

За почетния знак с лика на д-р Желязко Христов от КНСБ са избрали неслучайно Минерални бани. Етнофестивалът, посветен на 1-ви юни в курортното селище беше създаден по негова идея. Откриването на почетния знак в пемет на Желязко Христов ще е на 31 май, когато ще стартира поредното тринадесето издание на детския празник.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини