Над милион фалшиви избиратели

Над милион са фалшивите избирателите в списъците на ГРАО, обяви бившият председател на „Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов на заседание на Изборния борд. По думите му това са хора, които не живеят в България или са починали, но не могат да бъдат заличени от списъците на дирекцията.

„Затова в избирателните списъци има повече хора, отколкото е наличното население. Такъв е случаят в Кърджали", заяви Константинов.

Всички гласоподаватели, които имат постоянен адрес в България, присъстват в избирателните списъци. Те могат да бъдат премахнати оттам само със законодателни промени. 255 493 са хората с право на глас в 7-те кърджалийски общини, регистрирани до 20 март за участие в предсрочните парламентарни избори. Спрямо 2009-та година има ръст от 30 000 гласа, но преди 4 години голям брой гласоподаватели отпаднаха от списъците заради принципа на уседналост.

Централната избирателна комисия (ЦИК) бойкотира заседанието на Изборния борд към премиерът Марин Райков. В писмо до борда председателят на ЦИК Красимира Медарова обясни, че цялата информация за подготовката и организацията на вота може да бъде открита на интернет страницата на комисията.

„На заседанията на ЦИК могат да присъстват упълномощени членове или представители на регистрирани в комисията български неправителствени организации, каквито са и участниците в Гражданския борд", се казва в писмото на Медарова.

„ЦИК ни неглижира, но ние ще настояваме за среща с представители на комисията", заяви председателят на заседанието проф. Емилия Друмева. Тя настоя за съдействие от страна на Министерския съвет за присъствие на членове на ЦИК на следващите срещи на Изборния борд.

Министър-председателят Марин Райков също не присъства на заседанието на борда. Участие в него взе вицепремиерът Екатерина Захариева, която напусна съвета час след началото на работата му. 

Правителството няма готов план за действие при технически проблем с копирните машини в избирателните секции, стана ясно думите на Захариева. Според проф. Михаил Константинов в стотици секции протоколи от вота няма да могат да се копират, което ще доведе до съмнения за манипулации на изборните резултати.

Източник: http://reporterbg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини