Най-близката на Доган - Емел Етем, остава извън листите

Бившата вицепремиерка в кабинета "Станишев" Емел Етем се оттегли като водач на кандидатдепутатската листа на ДПС в Русе. Новината за отвода съобщи председателката на движението в дунавския регион Ферихан Ахмедова. Етем бе номинирана за водач на ДПС в Русе, но се оттеглила сама на заседание на Централния предизборен щаб. Мотивът бил, че го прави "в полза на промяната и младите". ДПС в Русе ще се бори за 1-2 мандата. Ахмедова ще е начело, а след нея в листата ще е областният председател на МДПС Мехмед Мехмедов.

Партийци припомниха, че неотдавна на сбирка по случай рождения му ден почетният председател Ахмед Доган сам е призовал своите за обновление и им казал, че ще е добре оттеглянето на "старите" лица да не приключи с неговата оставка от лидерския пост и неучастие в листите.

Както "Труд" писа, в листите този път няма да бъде и доайенът на ДПС Юнал Лютфи. Още в края на мандата на 41-ото народно събрание в ДПС се говореше, че ветеранът, който е депутат от Великото народно събрание до днес, няма да попадне в листите на ДПС за вота. От вчера това е официално.

Заради обновлението и призива на Доган в изборите се очаква да не участват още Ремзи Осман, който също е депутат от 1990 г., както и колегата му от Кърджали Юнал Тасим. Зам.-шефът на ДПС Алиосман Имамов, а не лидерът Лютви Местан, ще е водач в Благоевград и ще се изправи срещу зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Това е решил последно националният щаб на движението. Досега водаческото място там бе за Доган. Според партийци - защото местните в годините недолюбвали Имамов.

От останалите лица на ДПС засега водач в Пловдив ще е Джевдет Чакъров, но още не е сигурно дали ще поеме и листата в Бургас. Христо Бисеров ще е начело в Шумен, Йордан Цонев - във Варна, Рамадан Аталай - вероятно в Силистра, където има проблеми в структурата. Д-р Хасан Адемов се очаква да води в Разград.

Президентът на Либералния интернационал Ханс ван Баален пък ще е в София на 4 май, за да подкрепи ДПС в кампанията за вота. Тогава той ще връчи и медал на почетния председател на движението Ахмед Доган за принос за развитието на либерализма. Анонс за отличието бе направен още на конференцията на ДПС на 19 януари, когато Доган обяви оттеглянето си от лидерския пост.

На същия форум Доган бе нападнат от Октай Енимехмедов, който насочи пистолет срещу него. Преди ден Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на Енимехмедов за опит за убийство. А самият нападател прати писмо, че "Нито НСО, нито НЛО" щели да спасят Доган.

"Най-сетне прокуратурата действа адекватно", каза вчера Местан. "Трябваше да се случи смяната на властта, за да се върнем към реалната квалификация на деянието", допълни той.

Източник: http://sedmica.sliven.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини