Сблъсък между български и турски автобуси ще реши вота в Кърджали

Сблъсък между български и турски автобуси ще реши вота в Кърджалийският многомандатен район. И от ДПС и от ГЕРБ ще разчитат на изборен туризъм за да се преборят за депутатски мандати в областта. За да спечелят всичките пет квоти за Народното събрание Движението за права и свободи се нуждае поне от 20 000 поддръжници от вън. Областният лидер на партията Бахри Юмер заяви за Кърджали бг вести, че избирателите с постоянно мистожителство тук са четвърт милион и голяма част от тях гласуват за ДПС. Той отбеляза, че след подаването на заявления за гласуване в чужбина Движението за права и свободи ще има готовност да посрещне хора от вън,които се завръщат тук. Няма партия,която да не се възползва от дадената в Избирателния кодекс възможност гласоподавателите да упражнят вота си там където желаят, каза Бахри Юмер. Кърджали бг вести научи, че хората на Доган са разпратили емисари както в Република Турция така и в Западна Европа за да организират автобусите и желаещите да се върнат и гласуват по родните си места в Кърджалийско. Помощ на ДПС са обещали много изселнически организации. Официално това е обявил Юксел Йозкан,лидерът на Балгьоч. Помощ за четата на Сокола обещава дългогодишният опонент Ешреф Кахраман, председател на дружеството на бившите политзатворници от времето на Възродителния процес BAHAD.

ГЕРБ,партията която се стреми да вземе за втори път мандат в Кърджалийския многомандатен избирателен район също не крие, че би прибегнала до изборен туризъм. Така преди четири години хората на Борисов вкараха в парламента Вежди Рашидов. И сега Изборният кодекс им дава тази възможност. Гостите обаче ще бъдат от страната. Очакваните автобуси от Турция няма да дойдат защото доскорошните партньори на ГЕРБ от Бултурк се разграничиха от падналата от власт партия. За Кърджали бг вести лидерът на Бултюрк Рафет Улутюрк заяви, че се е договорил да окаже подкрепа и да реанимира Националното движение за права и свободи на Гюнер Тахир. Улутюрк подчера, че ще агитира за Тахир както в Турция,така и в България.

На подкрепа от Турция се надяват и хората на Касим Дал. Корман Исмаилов сподели,че от ДПС спекулират с помощта на изселническитеорганизации. Ние се надяваме, че много организации ще застанат зад нас,каза Исмаилов. Част от ръководството на BAHAD вече агитира за Народната партия “Свобода и достойнство” на Дал. То бе порицано от Ешреф Кахраман, който сподели, че ще доййде в Кърджали да обяви подкрепата си за ДПС и Лютви Местан на специална пресконференция.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини