ДПС:Кадрите решават всичко!

Един от хората близки до председателя е Нежми Али

Кадрите решават всичко. Този принцип на БКП с пълна сила важи за Движението за права и свободи. Характерната за ДПС строга йерархична структура днес се копира единствено от ГЕРБ и вероятно на това се дължи и острият тон между двете формации. Строгата йерархия в Движението дойде още с неговото създаване, когато на митинги привържениците му скандираха “Бирлик”,”Бирлик”/Юмрук/. Борбите за власт в партията водеха до отлюспване на приближени на Ахмед Доган, но не можаха да предизвикат сериозно разцепление. Причината е,че винаги за кадрите се намираха места-или на държавно или на общинско ниво. Напрежението по време на редене на листи характерно за повечето парламентарно представени партии бързо се тушира след вота и за всички има по парче от баницата.

Няма причина и сега да стане нещо различно. По устав председателят на партията Лютви Местан има последната дума при реденето на листите за народни представители. Устремът на младите да влязат в политиката е много голям,незапомнен до сега. Избирателите искат нови лица и новият председател ще трябва да отговори на тези очаквания. В същото време се очаква да има и приемственост. Обикновено радикални промени в листите се правят при вътрешнопартиен преврат, какъвто в ДПС няма. На всички е ясно , че пожизненият лидер Ахмед Доган ще има ключова роля.

Макар, че Сокола бе посочен като безпорен водач на листата в Кърджалийския многомандатен район, възможността той да се бори за депутатско място е малко вероятна . Локомотивът се очаква да бъде председателят Лютви Местан. Неочаквано за мнозина много номинации по общините получи Салиха Емин. Тя се доказа като младежки лидер и е близка до тежненията на младите в партията. Ролята за трансмисията между ветеранът Местан и новите лица вероятно ще бъде отредена на Неджми Али. Той се приема добре в централата, въпреки смяната на караула.Натрупа опит и като депутат и като зам.-министър. В същност новите лица,които се очаква да попълнят останалите седем места в листата са добре познати от местната власт. Те са активисти, общински съветници,дори председатели на общински съвети и кметове.

В ДПС се говори,че този избор е жизненоважен за партията. Големите промени се очакват след вота. Комсомолът на ДПС ще има все по-решаваща роля както по места, така и на национално ниво. Той ще получи думата не само в местните парламенти,но и в Народното събрание.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини