Магистратите в Кърджали са разгледали над 900 дела срещу ОЦК

Георги Милушев

Над 900 дела са образувани в Районният съд в Кърджали и в Окръжния съд от бивши металурзи срещу ОЦК. Някои са завели и по две. Около 900 са съдебните искове издадени от Районния съд Кърджали.На ден са гледани по двадесет дела. Това рязко е повишило натовареността на магистратите и броят на гражданските дела в Кърджалийския съдебен район, сподели пред медиите председателят на Окръжният съд в Кърджали Георги Милушев. Той посочи,че през последните години има ръст на гражданските дела в четирите районни съдилища-в Кърджали, в Момчилград, в Крумовград и в Ардино. През 2010 г. те са били 4932, през 2011г.-5866, а през 2012г.-6597 . Заради обезлюдяването чевствително е намалял броят на наказателните дела. Най много присъди има заради транспортни нарушения. Увеличава се непрастанно броят на хората шофиращи без книжка. Трима са осъдени ефективно след многобройни актове, наказания с пробация и дори ефективни присъди. Общо с присъди са 189 души. За кражби присъди са отнесли 112 души. За престъпления срещу личността са осъдени 38 души, посочи съдия Милушев.

Натовареността на съдиите е разнородна.В Кърджали тя е 64,66 дела на месец на магистрат, в Момчилград-28,78; в Крумовград 19,4;а в Ардино 16,44. Окръжният съд е с действителна натовареност от 7,11 дела на съдия на месец.

Въпреки голямата натовареност на кърджалийскиште съдии те са приключили в срок 99,5 на сто от обжалваните дела.

Наблюдава се тенденция на увеличаване на споразуменията, която достига до 60 на сто при транспортните престъпления.

Голям е проблемът с намирането на вещи лица. Има отлив от системата. Очаква се решаване на проблема с нов закон,каза Милушев.

Той посочи,че всички проверки на Висшия съдебен съвет и инспектората към него са приключили с много добра оценка за работата на магистратите в Кърджалийския съдебен район.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини