Възпитаник от езиковата – отново с национална награда

Цветелина Даткова, ученичка от 10 клас, в паралелка със засилено изучаване на немски език в ГПЧЕ „Хр.Ботев спечели едномесечна екскурзия в Германия през лятото. Тази награда бе резултат от участието на възпитаници на езиковата гимназия в олимпиада, организирана ежегодно от Посолството на Федерална Република Германия и  Немската служба за педагогически обмен. На учениците бе поставена задача в рамките на един месец да  изготвят проект, свързан със социална  или обществена дейност, извършваща се в България и в частност в родния им град. Те трябваше да направят собствено проучване по избрана от тях тема. Темата, която избра Цветелина бе свързана с  изоставените деца на България и по конкретно – децата от  Дома за медико-социални грижи в Кърджали. Проблемът е актуален , особено в днешно време, когато все по-често се говори за затваряне  на тези учреждения. Цветелина разказа за дома, нуждите и помощта, която се оказва на децата, живеещи там. Проектите, изготвени  в рамките на олимпиадата от ученици в училища от цяла България, бяха общо 200 на брой . От тях само 70 бяха одобрени от  учители и изпратени за оценка в Немското Посолство.  След оглед на работите, за разговор в немското посолство бяха  поканени 32 ученици от цялата страна.  Разговорът се състоя пред комисия от представители на  Немското посолство, Службата по немски език и  експерти по немски език от МОМН. Само 16  ученици от елитни езикови гимназии в страната получиха стипендия за пребиваване в продължение на един  месец в Германия, 8 от които имат възможността да посетят  и различни градове в страната. И точно сред тези  избрани бе и възпитаничката на ГПЧЕ.

 „Когато разбрах, че съм сред тези  8, радостта ми беше огромна. Надявах се, че ще успея, въпреки че знаех, че конкуренцията е голяма. Все още съм много развълнувана и отсега нататък очаквам само хубави преживявания и емоции” – споделя Цветелина.

Успехът й не е случаен. Вече няколко години подред  по двама представители от немските паралелки, подготвящи се по програмата за Немска езикова диплома в ГПЧЕ „Христо Ботев” печелят такава награда. Всички те  са  доволни   от предоставената им възможност да посетят Германия и удовлетворени от успеха си, постигнат в резултата от целенасочената работа на преподаватели и ученици за овладяване не само на немския език, но и за придобиване на знания, свързани с реалния социален и обществен живот в Германия и България. Уменията да се прави анализ на актуални проблеми от ежедневието и да се сравняват двете  европейски държави е цел както на обучението за Немска езикова диплома, така и на разработките, представяни по линия на олимпиадата и обучението, предлагано в ГПЧЕ „Христо Ботев” дава възможност учениците да придобият тези умения в часовете по чужд език.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини