8 °C

Възпитаник от езиковата – отново с национална награда

Цветелина Даткова, ученичка от 10 клас, в паралелка със засилено изучаване на немски език в ГПЧЕ „Хр.Ботев спечели едномесечна екскурзия в Германия през лятото. Тази награда бе резултат от участието на възпитаници на езиковата гимназия в олимпиада, организирана ежегодно от Посолството на Федерална Република Германия и  Немската служба за педагогически обмен. На учениците бе поставена задача в рамките на един месец да  изготвят проект, свързан със социална  или обществена дейност, извършваща се в България и в частност в родния им град. Те трябваше да направят собствено проучване по избрана от тях тема. Темата, която избра Цветелина бе свързана с  изоставените деца на България и по конкретно – децата от  Дома за медико-социални грижи в Кърджали. Проблемът е актуален , особено в днешно време, когато все по-често се говори за затваряне  на тези учреждения. Цветелина разказа за дома, нуждите и помощта, която се оказва на децата, живеещи там. Проектите, изготвени  в рамките на олимпиадата от ученици в училища от цяла България, бяха общо 200 на брой . От тях само 70 бяха одобрени от  учители и изпратени за оценка в Немското Посолство.  След оглед на работите, за разговор в немското посолство бяха  поканени 32 ученици от цялата страна.  Разговорът се състоя пред комисия от представители на  Немското посолство, Службата по немски език и  експерти по немски език от МОМН. Само 16  ученици от елитни езикови гимназии в страната получиха стипендия за пребиваване в продължение на един  месец в Германия, 8 от които имат възможността да посетят  и различни градове в страната. И точно сред тези  избрани бе и възпитаничката на ГПЧЕ.

 „Когато разбрах, че съм сред тези  8, радостта ми беше огромна. Надявах се, че ще успея, въпреки че знаех, че конкуренцията е голяма. Все още съм много развълнувана и отсега нататък очаквам само хубави преживявания и емоции” – споделя Цветелина.

Успехът й не е случаен. Вече няколко години подред  по двама представители от немските паралелки, подготвящи се по програмата за Немска езикова диплома в ГПЧЕ „Христо Ботев” печелят такава награда. Всички те  са  доволни   от предоставената им възможност да посетят Германия и удовлетворени от успеха си, постигнат в резултата от целенасочената работа на преподаватели и ученици за овладяване не само на немския език, но и за придобиване на знания, свързани с реалния социален и обществен живот в Германия и България. Уменията да се прави анализ на актуални проблеми от ежедневието и да се сравняват двете  европейски държави е цел както на обучението за Немска езикова диплома, така и на разработките, представяни по линия на олимпиадата и обучението, предлагано в ГПЧЕ „Христо Ботев” дава възможност учениците да придобият тези умения в часовете по чужд език.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Съзнанието, че има какво да кажете и направите ще ви мотивира за действия, различни от планираните. Без притеснения ще настоявате да бъдете чути и да защитите тезата си. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, спечелвайки го с неподправено внимание и чар.
30 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Горите от желание час по-скоро да видите резултатите от работата си. Очакванията ви са големи, но бъдете реалисти. Дайте преднина на уменията си, изпипвайте детайлите и нещата ще си дойдат на място. Много хора ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и точни.
30 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За голяма част от вас денят е свързан с неотложни задачи, свързани най-вече с професионалната ви заетост. Трудът ви ще е ползотворен и ще постигнете намеренията си. Следвайки новостите, ще повишите интереса си към нови хора и познанства. За много от вас денят ще е наситен с положителни емоции, за които няма да чакате друг да ви ги създава.
30 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Завършвате нещо важно, върху което работите от доста време. Това ще ви донесе желаното удовлетворение, още повече че получавате чудесни отзиви за работата си. Следете внимателно информация, която касае работата ви и не действате преди да сте предварително добре информирани. Очаквайте новина, свързана с вашия сърдечен партньор.
30 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви занимават мисли как по-добре да организирате работата си за да стане тя печеливша. Някой ще ви постави в ролята на арбитър. Сами изберете дали да вземете участие или да запазите неутралитет. Но ви е нужно спокойствие за да вземете най-доброто решение за себе си. Финансите ви ще се стабилизират.
30 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от професионален и личен характер ще решавате с прозорливост и делови подход. Постигнатото днес ще ви покаже посоката, която трябва да следвате, за да вървите ускорено напред. Финансовите затруднения няма да ви попречат на ентусиазма, още повече, че скоро ще ги преодолеете.
30 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
30 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проявете разбиране към човека до вас, чието поведение ви смущава. Не бързайте да го съдите, за да не навредите на себе си. Изяснете си причините за това и ще спечелите симпатиите му. Други от вас ще пътуват за среща с места и хора, които ги интересуват. Административните въпроси ще се решават с известни затруднения, но в крайна сметка ще се справите.
30 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансовите ви претенции ще бъдат задоволени и ще имате възможност да приключите успешна сделка. Както се казва парите сами ще ви намират. За да сте честни пред себе си, трябва да признаете, че от голяма помощ ви е личност, която решително се е намесила в кариерата ви. Предстои поврат в личния ви живот. За несемейни, това означава една нова романтична връзка, която ще прерасне в нещо сериозно.
30 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С мнителното си отношение към околните сте в състояние да провалите добрите им намерения. Мислете позитивно и не пречете на онези, които следват логиката на целите си. Проявете разбиране и по финансов проблем, решаването му изисква време. Но не всичко днес е стрес, ще се радвате на добро развитие на делата си в професионален план.
30 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да постигнете онова, което желаете трябва да подходите към задачите си грижливо и с нужната отговорност. На някои им предстоят изпитания, от които ще зависи професионалната им реализация. Не сте застрашени от фатални грешки. Любимите ви хора ще се погрижат вечерта ви да бъде приятна.
30 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Съпътстващите проблеми ви причиняват тревога, въпреки, че са решими. Това се дължи на изострената ви чувствителност. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и направете компромис, щом трябва. Това го можете брилянтно. Парите ще ви застигнат в миг, който малко очаквате.
30 ное 2020
Последни новини