Автобусите от Турция ще решат битката за Кърджали

Преди години Иван Костов нарече изборите в Кърджали „Сталинградска битка“ и оттогава това определение прилепва като мокра риза към всеки пореден вот. Бастионът на ДПС е вечният дразнител, който кара партиите да насочат към него ресурс, най-добрите си кандидатури и да използват скрити оръжия. Петте места в Народното събрание, които излъчва избирателният район, нямат голямо влияние при оформянето на позициите на основните политически сили, но са знакови. Социолозите предричат силно фрагментиран парламент. Битката в Кърджали ще подскаже кой с кого и кой срещу кого ще играе.

ДПС ще хвърли всички средства, за да удържи бастиона си

Заявката вече е дадена от новия лидер Лютви Местан. Според него Разград може да се превърне в крепост на движението по подобие на Кърджали. Само че преди да изгради нов бастион, ДПС ще трябва да удържи стария. А победата в него не изглежда толкова безапелационна. Близо 15 хиляди традиционни гласоподаватели на Движението са напуснали района на Кърджали през последните три години заради тежката икономическа криза и липсата на работа, сочат анализите на областното ръководство на ДПС. Касим Дал основава структури в почти всички по-големи населени места.

Получените на последните местни избори 3171 гласа за ЕНП – партията, с която игра Дал – вероятно ще се увеличат. А това са гласове, откъснати от ДПС. Статистиката сочи намаляваща подкрепа за Движението. Ако на парламентарните избори през 2009 г. в област Кърджали за ДПС са гласували 67 770 души, то през 2011-а гласовете на местния вот вече са 46 798. Част от разликата се дължи на въвеждането на принципа на уседналост и спирането на изборния туризъм. ДПС ще разчита на обединение на мюсюлманските гласове – както на турците, така и на българите, изповядващи ислям. Задачата е „5 от 5“ – пет депутатски места, и петте за ДПС. Членовете и симпатизантите на Движението ще могат сами да посочат каква да е листата за предстоящия вот. Това е игра на демокрация, която цели населението да припознае партийните кандидатури като свои. Друг е въпросът, че листите в крайна сметка ще се редят от Централния предизборен щаб на ДПС. То ще разчита и на силен водач на листата. Досега мястото традиционно се заемаше от Ахмед Доган. Желанието на местните структури е почетният председател отново да поведе битката, ако реши да се кандидатира за следващия парламент. Другата силна кандидатура е лидерът Лютви Местан. Изборът му за приемник на Доган подхрани местния патриотизъм и погъделичка сладко изопнатите нерви на електората. Останалите номинации в листата се очаква да са нови лица, които не са обвързани с вътрешни конфликти.

БСП ще е между чука и наковалнята

Изчисленията сочат, че най-вероятно ДПС ще загуби поне един мандат в Кърджали заради промяната на системата Д’Онт с Хеър – Ниймаер. Втората по резултат политическа сила, която може да събере над 12 000 гласа в района, ще успее да излъчи депутат. Социалистите се надяват най-после и те да пробият крепостната стена. През последните 16 години това са успявали да направят само СДС и ГЕРБ. Червените ще трябва да атакуват партията на Бойко Борисов, но заедно с това и ДПС. Аргументи срещу ГЕРБ има достатъчно – основните обещания за стартирането на проекта „Горна Арда“ и създаването на 3000 работни места, за отварянето на пътя към Гърция през прохода Маказа, за изграждането на околовръстен път на Кърджали и за строителството на връзката между газопреносните мрежи на България и Гърция през областта, все още не са изпълнени.

При управлението на ГЕРБ спря работа най-голямото промишлено предприятие в района – ОЦК, традиционният поминък – отглеждането на тютюн, се сви близо три пъти, а местните строителни фирми практически замразиха дейността си и освободиха от работа стотици хора. Олевяването на избирателите е факт, но в Кърджали вотът има и етническо измерение и затова БСП ще трябва да играе на ръба на бръснача. Социалистите няма да могат да разчитат вече на националистическата риторика, защото рискуват да отблъснат турските гласове, които получават. Колкото и малко да са те, левицата държи на тях, защото е пределно ясно, че двуполюсният модел „българи срещу турци“ отдавна не работи.

Сред туското население има натрупано с годините разочарование от ДПС, има естествени процеси на олевяване и социалистите знаят, че привличането на точно тези слоеве ще им гарантира политическо бъдеще в региона. Заради общото управление на страната при тройната коалиция, местните турци вече не възприемат БСП като враг, а като естествен съюзник. Местните социалисти трябва да внимават да не изгорят мостовете за евентуално бъдещо сътрудничество между БСП и ДПС на национално ниво. Заиграването с турските гласове обаче може да доведе до отблъскване на българите и на бългоромохамеданите, а те все още са решаващи, ако социалистите искат да изпълнят задача си – да победят ГЕРБ на местно ниво и по възможност да се преборят поне за един мандат. Последните социологически проучвания сочат, че това не е невъзможно. БСП има подкрепа от 16,3 процента от готовите да гласуват, докато ГЕРБ са с 12,4 на сто.

ГЕРБ ще използва всичко, за да задържи мандата си

Доскоро управляващите успяха да пробият пълния монопол на ДПС и спечелят един мандат от общо петте в района. Проблемът е, че Вежди Рашидов няма да води листата в Кърджали, както беше преди 4 години. Това ще отблъсне част от турските гласове. За периода, в който управляваше партията на Бойко Борисов, успя обаче да създаде стабилни структури в общини с преобладаващо турско население като Джебел и Черноочене. За ГЕРБ гласуваха и по-голямата част от българите, изповядващи исляма. Партията им се отблагодари, като осигури назначения в държавните структури на много представители на тази общност. Сега те ще бъдат мобилизирани до краен предел, за да не изгубят работата си след евентуална смяна на властта. ГЕРБ разполага и със значителен финансов ресурс. През последните дни партията разкри офиси във всеки квартал на Кърджали. ГЕРБ няма да може да разчита и на антитурската риторика, за да не отблъсне симпатизантите си от мюсюлманската общност. Данните сочат постепенно намаляване на подкрепата за партията на Борисов. Загубилите работата си, за да бъдат назначени на техните места членове и активисти на ГЕРБ, няма да простят това. ГЕРБ обаче се готвят за битката, а заявката е партията да спечели над 20 000 гласа – чувствително повече от завоюваните през 2009 г.

Дал е голямото неизвестно

Партията на Касим Дал стъпва в крепостта на Доган с близо 3000 гласа, спечелени на местния вот, когато бившият заместник на Доган игра с ЕНП. 4- те процента от общите гласове не са сериозна заплаха, но ДПС ги приема като кървяща рана, защото са откъснати от неговия електорат. В общини като Кърджали, Кирково, Джебел и Крумовград ДПС печели с малко над 50%. Гласовете за Дал могат да наклонят везните и да пропукат на пръв поглед непоклатимата крепост. Новата партийна формация сега изгражда структурите си в Източните Родопи, а Корман Исмаилов, който най-вероятно ще е водач на листата, се оплака пред местните медии, че заради натиска от ДПС са принудени да работят сякаш са в нелегалност.

Атентатът срещу Доган обаче изигра лоша шега на опитите да бъде разцепен електоратът на ДПС и доведе единствено до сплотяване на редиците. Една по една изселническите организации в Турция започнаха да оттеглят подкрепата си за Дал, зад него твърдо стои само „Бахат“. Турция промени и политиката си спрямо България. Неофициално турските власти се отказаха от подкрепата за една или друга партия у нас и сега предпочитат да работят с неправителствени организации.

Ролята на изселниците няма да е малка

Социологическите сондажи сочат равновесие между БСП и ГЕРБ в района, макар социалистите да имат леко предимство. Разделянето на гласовете, които по принцип не са за ДПС, може да доведе до невъзможността нито една от двете партии да спечели мандат в Кърджали и така ДПС да запише класическа победа с пет от пет депутатски места. Решаващи ще се гласовете на изселниците в Турция, които могат да се върнат по родните места, за да гласуват на 12 май. На предстоящия вот няма въведен принцип на уседналост и избирателните списъци включват всички български граждани с постоянна адресна регистрация у нас. Така се стига до куриоза, че при реално живеещи 150 хиляди души право на глас в област Кърджали имат над 200 000. ДПС не веднъж е доказвало, че може бързо и ефективно да организира изборен туризъм. На предишния парламентарен вот в Кърджалийско гласуваха над 20 хиляди изселници. Сега и 5 хиляди ще са достатъчни да запушат пробойните в крепостта на Доган.

Източник: http://www.mignews.info

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини