Синапов иска малки ферми в Родопите, правителството го подкрепя пред Брюксел

Бойко Синапов съветва проф.Станков

Служебното правителство на Марин Райков настоява пред Брюксел за отпускане на средства за стимулиране и подпомагане на млади фермери и малки ферми. По настояване на председателя на Асоциацията на животновъдите Бойко Синапов това ще се отнася за стопани с минимум три крави. Целта е да се запазят стопанствата предимно в т.нар.затруднени региони, сред които е и Кърджалийско. Това заяви в Кърджали аграрният министър проф.Иван Станков.

Станков каза, че в Европейският съюз се чуват гласове за отпадане на субсидирането на земеделците, което да стане след 2020 г. за да се засили конкуренцията вътре в общността.Ние сме за това подпомагането за стопаните да остане каза Станков. Той разказа на среща с аграрни специалисти и фермери в Кърджали за направеното пред Съвета на министрите в Брюксел за защита на националния интерес. Станков каза, че ситуацията със земеделието в страната е тревожна и затова се изискват спешни мерки. 90 на сто от зеленчуците и плодовете на пазара са вносни. В началото на демократичните промени животновъдството е било с дял от 65 % от аграрното производство. Сега е паднало до 25%. Нашето министерство отговяра за секнтор който пълни хазната, затова се борим да го стабилизираме, подчерта министърът.

Той посочи, че са договорени 12+3% директни плащания, като 3 те процента са за протеинови култури като грах,соя,фасул. Договорени са и обвързани плащания, с които да се стимулират слаби производства,като животновъдството.

Общо 9 приоритета са представили правителството пред партньорите ни от ЕС. 6 от тях са приети.

Служебното правителство подготвя приоритети, на които да стъпи следващия кабинет. Създава се Бизнес-научен съвет. Той ще разработи мерки за финансиране, сред които са:Планинско земеделие, растениевъдство, животновъдство; породи и семена; напоителни системи; ранно оттегляне и отстъпване право на млади фермери; защита на местни специалитети и марки; защита на бутикови млека и др., каза още министър Станков.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини