Левон Хампарцумян: Симеон Дянков нанесе големи щети на икономиката ни

Още през 2009 година министърът на финансите Симеон Дянков извърши неправилна стъпка като спря плащанията от държавата към фирмите за свършена работа и така удуши бизнеса, каза в студиото на bTV Левон Хампарцумян.Според него, не толкова Европейския съюз е бил пречка за икономическия ни растеж от 2009 година досега, а лошата ни администрация, репресиите на държавната машина, изразяващи се в постоянни данъчни проверки, които държат определни фирми в подчинение и страх.

Изпълнителният директор на “Булбанк” в България смята, че има държави, които живеят добре и с ниски, и с високи данъци. Въпросът е как се харчат парите от данъците.

“Приносът на плоския данък е в добри години да насърчи предприемачеството. В лоши години има куп неща , които трябва да се направят, преди да се стигне до данъците".

Според Хампарцумян трябва да направим така , че икономиката да работи и след това да се мисли за данъците. Той не прие и твърдението, че определени хора с кредити имат полза от нестабилна политическа среда в страната. “Кредитите у нас за бизнеса са повечето в евро, няма група хора, която да спечели от обезценяването на лева”, смята той.

Държавният ни дълг е малък, частните задължения са големи, но това е въпрос на пазаран икономика. Трябват ни основни икономически реформи, трябва да се даде път на предприемчивите хора, те могат да създадат богатството на държавата, смята банкерът. Според него основен проблем на икономическата среда у нас през последните години е нейната непредсказуемост.

Източник: Блиц

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини